Date companie
 
 
 
 

Evaziune fiscală la târguri de produse tradiționale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Octombrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : evaziune, economie, alcool, top
 

România, fruntașă în topurile negative ale statelor europene. De data aceasta, ne ”evidențiem” prin economia neobservată, tradusă prin activități de producție ascunse deliberat autorităților cu scopul de a se evita plata taxelor sau respectarea reglementărilor și producțiile gospodăriilor realizate pentru consum final propriu. Un studiu internațional, care vizează efectele economiei subterane în 31 de state europene poziționează țara noastră pe locul al doilea, in 2014. Ponderea economiei neobservate din România reprezintă 28.1% din produsul intern brut, fiind surclasată doar de cea din Bulgaria, care acoperă 31% din PIB. Cifrele studiului nu mai surprind pe nimeni. Fără timbre fiscale, fără accize plătite, cu etichete incomplete și fără bonuri fiscale, așa își prezintă producătorii de băuturi alcoolice autohtone oferta, la un târg din Oradea. Nici o autoritate de control nu s-a autosesizat. 

AMBIANȚĂ: ”Avem pălincă de piersici, vișinată, cornată și afinată.” 

VOX, producător: ”– Cam cat platiti accize pe an? Le-ati calculat? – Da noi nu facem, noi facem doar pentru noi acasa si atuncea e mai limitat pentru ca nu ne permitem sa mai facem si la ceilalti oameni pentru ca nu au bani sa plateasca. (…) Deci acum facem strict pt noi, productie proprie. – Si cum va descurcati cand o vindeti? – Dar nu vindem, aicia venim la targ cand ii, in rest nu vindem nimic. – Deci doar la targuri. – Numai la targuri, da.” 

Alții au renunțat de mult la plata dărilor către Stat. 

VOX, producător: “Accizele nu le plateste nimeni (...) Cu accizarile si impozitarile pe care ti le da Statul nu mai merita sa faci nimic in tara asta.” 

Un alt producător vinde băuturile destinate, in teorie, consumului propriu. 

VOX, producător: ”Acuma plătesc accize pentru consum propriu. Care sunt mult mai mici. Deci ca sa vand ar trebui sa am timbru fiscal pe..de fapt nimeni nu are aici..timbru fiscal pe sticla. Accizele sunt o data pentru consum propriu, care sunt un pic mai micute, si ca sa te apuci sa vinzi ar trebui sa-ti comanzi timbre fiscale la ANAF si asa mai departe. (...) Deci eu normal ar trebui sa produc, adica sa fac prestari servicii..ca si PFA si fara sa vinzi palinca, deci pentru consum propriu si atat. – Deci dumneavoastra platiti accize pentru consum propriu si daca asa, va descurcati. – Esti la negru...esti la un risc.” 

Fiind țară membră a Uniunii Europene, trebuie să respectăm niște reglementări impuse de forul european. Astfel, țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale se accizează cu până la 500 de euro/hectolitru.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • În pregătire, sancțiuni drastice pentru cei care vând alcool minorilor ( 17 Noiembrie 2019 )

  Comercianții care vând băuturi alcoolice minorilor pot risca amenzi drastice! Cel puțin așa prevede un proiect de lege inițiat de parlamentarul PNL Gigel Știrbu, susținut de 36 de liberali.

 • Creșterea inflației reprezintă principala temere a investitorilor ( 12 Octombrie 2019 )

  Principalele temeri ale românilor sunt legate de evoluția economiei! Creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar reprezintă și principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an.

 • Klaus Iohannis susține sprijinirea sectorului digital ( 8 Octombrie 2019 )

  Președintele României susține transformarea țării prin tehnologizare! Klaus Iohannis a participat la lansarea proiectului Romania Tech Nation, la Universitatea Politehnică, unde a vorbit despre nevoia de dezvoltare a sectorului digital, despre implicarea antreprenorilor, precum și despre digitalizarea economiei. 

 • Ion Țiriac, detronat de un alt român, în topul bogătașilor ( 12 Septembrie 2019 )

  Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român! Omul de afaceri în vârstă de 80 de ani a fost detronat de un alt român, de numai 47 de ani. Cel ouțin așa rezultă din cel mai recent top al miliardarilor lumii, publicat de Forbes.

 • România, pe primul loc în topul deceselor premature, în U.E. ( 6 Septembrie 2019 )

  România se situează pe primul loc în topul deceselor premature în Uniunea Europeană. Potrivit raportului Eurostat publicat astăzi, 80,1% dintre decesele înregistrate la persoane sub 75 de ani în anul 2016 ar fi putut fi evitate...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2