Într-o postare publicată, luni-seară, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, prezintă o analiză a situației pe care a găsit-o la minister, în care arată că a descoperit ”o economie vulnerabilizată în timp și o fundație bugetară tot mai instabilă”. ”Ni s-a livrat iluzia unei economii în plin avânt, dar, în realitate, creșterea a fost împinsă în principal prin consum. S-au justificat astfel cheltuieli pe care, de fapt, nu ni le permiteam. Am uitat că nu cheltuiam banii noștri, ci, în cea mai mare parte, bani împrumutați. Bugetele au fost construite nerealist, cu estimări de venituri exagerate și cheltuieli subevaluate. Iar pentru că nu s-au luat măsuri de corecție la timp, România a intrat într-o spirală de deficite permanente”, arată Alexandru Nazare. El explică faptul că, în realitate, în ultimii cinci ani, deficitul bugetar al României a fost constant peste 6% din PIB, atingând vârfuri critice de peste 9%. ”Totul, în condițiile în care regula europeană recomandă un prag de maximum 3%. Am întins plapuma mai mult decât ne permiteam, ignorând regulile jocului. Consecințele? Dobânzi mai mari la împrumuturi, încredere șubrezită, iar datoria publică s-a dublat. Și, cu toate acestea, ne-am comportat ca și când resursele ar fi inepuizabile. Am trăit pe datorie, pe banii – tot mai scumpi – ai altora, fără să ne preocupe cu adevărat cum generăm bani sănătoși, din interior”, notează șeful Finanțelor. ”E momentul adevărului. Să ne privim în oglindă, să recunoaștem greșelile și să avem curajul schimbării. Este singura cale prin care România poate merge mai departe, cu demnitate și cu un model economic viabil”, conchide ministrul Alexandru Nazare.
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Analistul economic și profesorul universitar Mircea Coșea a lansat, la târgul de carte Bookfest, volumele ”Reindustrializarea României. Dacă industrie nu e, nimic nu e” și ”Economistul la Curtea Principelui. Eseuri și studii-economice”. Cele două cărți aduc soluții, analizează incertitudini și prezintă principalele probleme din economie.
Primul centru integrat de economie circulară din România adresat pieței sociale, inaugurat la București! Copiii și adulții defavorizați pot să viziteze acest centru pentru a participa la diverse activități educative.
Urmează o analiză serioasă în PSD, după rezultatele înregistrate la alegerile locale! Așa a afirmat președintele Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, imediat după anunțarea exit poll-urilor. Liderul PSD
A.N.A.F. vrea să recupereze banii de la firmele care au amânat plata obligațiilor fiscale, invocând pandemia. Măsurile de recuperare ar putea fi extinse și asupra persoanelor fizice. Deocamdată, Fiscul analizează...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019