Execuția tronsonului de autostradă Biharia – Borș demonstrează că se poate, dacă există mobilizare bani și interes pentru astfel de lucrări. Potrivit autorităților, se lucrează în ritm susținut la primul tronson care va lega Autostrada Transilvania de granița cu Ungaria. Cei peste cinci km de șosea rapidă, însemnând sectorul din Bihor, de la nodul rutier Biharia și până la Borș, vor fi gata până la sfârșitul anului. De o lună și jumătate constructorii muncesc în forță cu 170 de utilaje, pentru ca, la sfârșitul lunii iulie, să poată finaliza aproximativ 20 la sută din lucrare.
BENIAMIN RUS, director firmă de construcții ”- Autostrada aceasta este dovada că se pot construi autostrăzi în România? - Sigur, certă! Noi vrem să aratăm că, ultima dată când ați venit, aveam 1% din lucrări gata, pentru că nu am putut intra în corpul drumului și, luna asta, noi putem spune că închidem la 20% randament, ceea ce este foarte mult.”
În primăvară, vremea nu a fost favorabilă lucrărilor, dar avansul este încurajator, spun autoritățile. Ân momentul în care acest sector de autostradă va fi dat în folosință, va scădea presiunea traficului pe DN 19 Oradea – Satu Mare. Pe lângă segmentul de autostradă, proiectul prevede bretele de intrare și ieșire de încă 6 km, trei pasaje, din care unul deasupra căii ferate și o parcare mare, la intrarea în țară.
MARIAN DUȘESCU, șef de șantier ”- În momentul de față, lucrăm la partea de pasaje, structuri, terasamente, umpluturi, podețe. - Câți kilometri va avea? - Este vorba de 5,4 km, plus 6 km bretelele de pe nodul rutier.”
În timpul vizitei pe șantier, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s- adeclarat impresionat de ritmul lucrărilor.
RĂZVAN CUC, ministrul Transporturilor ”Este un șantier care arată foarte bine, ordonat, mobilizarea este exemplară. Felicitări antreprenorului român, care lucrează foarte bine și sper să finalizăm problema de pe lotul 2, unde o firmă străină a contestat lucrarea. Acum, așteptăm decizia instanței. Presupun că noi vom finaliza acest lot de autostradă înaintea termenului asumat de termenul asumat contractual în România.”
Lotul Biharia - Borș se desfășoară într-o zonă de câmpie, ce se înscrie între localitățile Biharia, Satu Nou și granița româno - maghiară, intersectând la nord de localitatea Biharia drumul național DN 19 Oradea - Satu Mare.
Greu cu lucrările de infrastructură rutieră, în România! Anunțul aparent optimist al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind un proiect de mare interes, ascunde o capcană a timpului.
Nouă kilometri de autostradă de pe tronsonul Nădlac - Sibiu s-au coagulat în buturuga mică menită să răstoarne pe termen lung carul mare al planului de a avea o șosea de mare viteză de la intrarea în țară...
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Traficul pe Autostrada A10 Sebeș - Turda, între Sebeș și Alba Iulia, s-a deschis, la șase ani de la demararea proiectului. Au fost fost dați în folosință 15 km din cei 17 incluși în acest tronson. Un balon de oxigen pentru...
În sfârșit, se mișcă lucrările pe Drumul Național 76 Oradea-Deva! A fost supranumit „dezastrul național”, „drumul rușinii” ori „drumul incompetenței guvernanților”, după ce lucrările de reabilitare, începute în 2007...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019