Date companie
 
 
 
 

Guvernatorul B.N.R. le cere bancherilor să ieftinească creditarea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : depozite, banci, ieftinire, bnr, bancheri, dobanzi, creditare, guvernator
 

Guvernatorul B.N.R., Mugur Isãrescu, le cere bancherilor sã ieftineascã creditarea cât mai repede cu putințã. Totodată, șeful Băncii Naționale le recomandă acestora sã nu umble la dobânzile depozitelor, dacă vor să-și păstreze clienții. Isãrescu a declarat că se preconizează o reducere a dobânzii-cheie, în viitorul apropiat.

MUGUR ISÃRESCU, guvernator B.N.R. "De data asta, sfaturile nu sunt numai vorbe goale, aici lucrãm pe bani, deci le dãm bani, le influențãm costurile, deci nu am luat o decizie care este o trãncãnealã pe care o spune guvernatorul. Daca dânșii vor juca numai pe lucruri din astea minore: hai sã îi mai ciupim pe ãia la vreun comision, sã mai reducem dobânzile la depozite, cred cã riscã foarte mult!"

Guvernatorul le atrage atenția bancherilor cã nu întâmplãtor rata creditelor neperformante a ajuns la finalul primului trimestru la un maxim istoric de peste 19%.

MUGUR ISÃRESCU, guvernator B.N.R. "A spune numai, domne', nu existã cerere de credit. Pãi dacã ai 15% dobândã, inflația în scãdere, care sã-ți fie cererea de credit?"

Cu toate că mesajul dat de banca centralã este clar, specialiștii B.N.R. spun cã va trece ceva timp pânã ce bancherii vor pune în aplicare "sfatul" guvernatorului.

CRISTI POPA, viceguvernator B.N.R. "Am vrea sã vedem o reluare a creșterii creditãrii în special cãtre sectorul productiv al economiei. Ceea ce vrem sã vedem de la bãnci, o consolidare a economisirii prin depozite!"

Guvernatorul îi încurajeazã așadar pe bancheri sã ofere clienților dobânzi mai mari pentru depozite și mai mici pentru credite. Întrebarea este, însă, când vor aplica bãncile comerciale o astfel de politică.

VLAD MUSCALU, economist bancã comercialã "E o întrebare destul de dificilã, mai ales cã vorbim de un singur instrument care ar trebui sã acționeze în sensuri opuse pe planuri opuse. Noi nu suntem chiar așa de optimiști deși de curând am luat în considerare indicii primiți de la BNR și așteptãm la o reducere a dobânzii-cheie cu 100 de punte de bazã!"

Deși a menținut deocamdatã rata dobânzii-cheie la pragul minim de 5,25%, B.N.R. a coborât de la 9,25% la 8,25% dobânda oferitã bãncilor pentru creditele contractate și, în același timp, a majorat dobânzile pentru depozitele bancherilor la B.N.R., pânã la 2,25%.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sprijin de la C.S.A.L.B., pentru românii care au probleme cu băncile ( 23 Iunie 2020 )

  Românii care au probleme cu băncile au putut apela la ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și pe timp de pandemie, chiar dacă restrictiile impuse au prelungit timpul de soluționare...

 • Euro, în creștere semnificativă față de leul românesc ( 21 Februarie 2020 )

  Euro continuă să crească vertiginos. A ajuns la 4 lei și 80 de bani, pentru prima dată în istorie. Banca Națională a României a anunțat astăzi, un curs de referință de 4,8026 lei/euro, în creștere cu 0,4% față de ziua precedentă.

 • Bogdan Olteanu, condamnat la 7 ani de închisoare ( 24 Decembrie 2019 )

  Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și rămâne fără un milion de euro. Sentința de condamnare și de confiscare a banilor a fost dată...

 • B.N.R. a lansat monede din aur și alamă ( 21 Octombrie 2019 )

  Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic din 21 octombrie 2019, monede din aur și alamă pentru colecționare! Tema aleasa este Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria. Aversul monedei din alamă...

 • Procurorul cere zece ani de închisoare, pentru Bogdan Olteanu ( 3 Octombrie 2019 )

  Un procuror al Direcției Naționale Anticorupție vrea să-l vadă pe fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, zece ani după gratii. Procurorul le-a cerut magistraților Tribunalului București să-i aplice lui Olteanu...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2