Date companie
 
 
 
 

În magazinele din Horezu sunt vândute imitații din China sau Bulgaria, în loc de ceramică tradițională

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Iulie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : magazine, turisti, bulgaria, traditie, mesteri, china, ceramica, hurez, imitatii, horezu, suveniruri
 

Celebra ceramică de Hurez pierde teren în fața imitațiilor ieftine fabricate în China sau Bulgaria. Meșterii populari se plâng cã, mai mult de 80 la sutã din obiectele ceramice vândute la intrarea în orașul Horezu, din județul Vâlcea, sunt imitații chinezești sau bulgărești. Astfel, turiștii iau suveniruri care nu au nicio legătură cu autentica ceramică de Hurez.

LAURENȚIU PIETRARU, meșter popular "În general, turiștii cumpãrã foarte mult Bulgaria și China. Cã asta se vinde la noi, din pãcate, pentru turiști."

Olarii spun cã sunt nevoiți sã scoatã la vânzare și produse din China, altfel ies în pierdere.

ION PALOȘ, meșter "Faptul cã sunt un producãtor între 50 de negustori, nu pot sã schimb cu nimic. Ei mã forțeazã sã fac lucrul ãsta!"

Îngrijorat de fenomen, edilul din Horezu a decis sã ia mãsuri.

ILIE FÂRTAT, primar, Horezu, jud. Vâlcea "Noi, Primãria și Consiliul Local, am încercat sã-l combatem, deliberând o hotãrâre de consiliu local, prin care am obligat toți comercianții de la intrare în Horezu, sã aibã obligatoriu un stand cu ceramicã de Horezu."

Meșterii populari le dau turiștilor câteva ponturi, pentru a deosebi cu ușurințã originalele.

AMBIANȚÃ "- Este un vas și de utilitate, dar pe spate este nesmãlțuit. Ãsta e unul din aspectele care, pentru orice român, nu se mai pãcãlește. - Un vas smãlțuit și pe partea din spate înseamnã cã… - Înseamnã cã nu este din zona noastrã."

Totuși, turiștii spun cã le este greu sã facã diferența între un original și o imitație.

VOX "Sincer, nu știu exact. Ne-au explicat cã ceramica de Horezu este lustruitã în interior și simplã cãtre exterior, însã nu aș putea sã zic, cã nu sunt cunoscãtor foarte bun. Doar ce am auzit pânã acum!"

Ceramica de Hurez a fost inclusã în patrimoniul cultural al UNESCO în 2012.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Bulgaria, pe lista galbenă ( 28 August 2021 )

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost reactualizată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De duminică, 29 august, Elveția, Lichtenstein și Maldive intră pe lista roșie, iar Bulgaria intră pe lista galbenă, alături de alte țări, între care Serbia, Slovenia, Albania, Japonia și Filipine.

 • Panică printre turiștii români care merg în Grecia, din cauza unei informații eronate transmise de M.A.E. ( 1 Iulie 2021 )

  Grecii mențin măsura testării la graniță, pentru toți turiștii care călătoresc pe cale terestră, indiferent dacă persoanele sunt, sau nu vaccinate. Atenție însă, procedura testării se va face, la fel ca până acum...

 • Trei turiști, înzăpeziți pe drumul care leagă județele Gorj și Hunedoara ( 2 Mai 2021 )

  Peripeții în noaptea de Înviere, pentru o familie din Craiova! Oamenii au cerut ajutorul jandarmilor montani, după ce mașina în care se aflau a rămas blocată în zăpadă, în localitatea Runcu...

 • Stațiunea Stâna de Vale, loc de poveste ( 4 Aprilie 2021 )

  Stațiunea Stâna de Vale din Masivul Vlădeasa, județul Bihor atrage ca un magnet turiștii de toate vârstele, din țară și din străinătate. Oamenii vin aici pentru relaxare, sporturi în aer liber sau drumeții, pentru a respira...

 • Siguranță, sport, distracție și relaxare, în stațiunea Stâna de Vale ( 7 Februarie 2021 )

  Dacă în alte stațiuni accidentele pe pârtie se țin lanț, la Stâna de Vale, în județul Bihor, nu a fost înregistrat niciun incident. Stratul gros de zăpadă, temperaturile potrivite pentru această perioadă a anului...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2