Date companie
 
 
 
 

Întâlnire între Dragoș Vâlcov și Mugur Isărescu, în urma crizei cursului de schimb valutar

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Ianuarie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : credite, leu, isarescu, curs, franc, valutar, valcov, solutii, elvetian
 

Guvernanții încearcă să găsească soluții pentru a ridica presiunea suportată de românii cu credite în franci elvețieni. Potrivit ministrului de Finanțe, 75.412 de români, au credite în franci elvețieni. După explozia, în urmă cu două zile, a cursului de schimb franc elvețian/leu, când s-a înregistrat un salt brusc de 30 la sută, aceștia au fost aruncați în disperare. Ministrul finanțelor, Darius Vâlcov, s-a întâlnit, vineri-seară, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, pentru a vedea împreună ce-i de făcut. Vâlcov spune că una dintre soluții este rescadențarea creditelor.

DARIUS VÂLCOV, ministru de Finanțe "Pentru primii doi ani va scădea rata foarte mult, iar, în anii următori, o mare parte din cheltuieli va fi preluată de stat. Cei care doresc să poată să aibe ratele mai mici în perioada următoare."

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Soluția anunțată de ministrul de Finanțe cosmetizează doar situația și nu atinge fondul problemei. În continuare, băncile nu vor împărți riscul fluctuațiilor cursului de schimb cu clienții, iar problema multelor comisioane încasate de bănci de la clienți rămâne intangibilă."

Românii afectați de creșterea record a monedei elvețiene cer să li se aprobe convertirea creditelor, din franci, în lei, la cursul din momentul încheierii contractului de creditare.

VOX "Am luat împrumutul în 2008, 90.000 de franci elvețieni. La momentul de față, mai am de achitat 70.000 de franci elvețieni. Nu am avut o opțiune, am fost obligați. Ne trebuia o anumită valoare pentru un credit ipotecar, nu puteai să-ți faci o casă cu 20.000 de euro. Singura valută în care ne puteam împrumuta era francul elvețian, acest lucru ne-a fost spus. În lei nu ne puteam apropia, erau dobânzile mult mai mari, nu ne călificam, la fel și in euro."

În ultimii patru ani, Banca Națională a Elveției a ținut francul forțat la un curs minim de 1,2 franci pe euro, pentru ca economia țării să fie protejată de fluctuațiile crizei mondiale. Joi, însă, Banca elvețiană a eliminat acest plafon, iar pentru români a urmat dezastrul.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Perchezitii într-un dosar de escrocare a unei bănci ( 12 August 2020 )

  Percheziții de amploare în Capitală și în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Teleorman și Mureș! Oamenii legii au descins la 45 de adrese, la persoane bănuite că au obținut credite de nevoi personale cu acte false.

 • Suspiciune de atac cibernetic asupra platformei IMM Invest, imediat după lansare ( 17 Aprilie 2020 )

  Platforma IMM Invest, anunțată cu surle și trâmbițe de guvern, nefuncțională chiar la lansare! Platforma unde IMM-urile pot accesa credite garantate, ca parte a planului de repornire a economiei, s-a blocat la jumătate de oră...

 • Euro, în creștere semnificativă față de leul românesc ( 21 Februarie 2020 )

  Euro continuă să crească vertiginos. A ajuns la 4 lei și 80 de bani, pentru prima dată în istorie. Banca Națională a României a anunțat astăzi, un curs de referință de 4,8026 lei/euro, în creștere cu 0,4% față de ziua precedentă.

 • Soluții pentru Educație ( 12 Decembrie 2019 )

  Academia Română, observații și propuneri, după rezultatele dezastruoase obținute de elevi la ultimele teste PISA, potrivit cărora 44% dintre școlari sunt analfabeți funcțional. Reprezentanții Academiei atrag atenția că reducerea teoriei în favoarea deprinderilor practice în școală e periculoasă, reducerea numărului de ore de la disciplinele umaniste și de științe sociale este lipsită de realism, iar ideea reducerii orelor de istorie cu scopul pregătirii viitorilor „cetățeni europeni” este absurdă, pentru că identitatea europeană nu se poate obține prin distrugerea identităților naționale. 

 • Jaf ca-n filme, la o casă de amanet din Bârlad ( 10 Iunie 2019 )

  Jaf ca în filme, la o casă de schimb valutar și amanet din Bârlad! Hoții, care au dat lovitura noaptea trecută, s-au dovedit extrem de ingenioși. Pentru că zona era împânzită de camere de supraveghere, au decis să intre prin spatele clădirii, printr-un...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2