Date companie
 
 
 
 

Inundațiile fac prăpăd în Argeș, Vâlcea și Gorj

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : inundatii, arges, gorj, masini, case, valcea, potop, novaci, vaideeni, bascov
 

Zile și nopți de coșmar pentru localnicii din zonele afectate de inundații, în județele Vâlcea, Arges și Gorj. La Vaideeni, cuvântul "acasă" a devenit o amintire, pentru sutele de oameni ale căror locuințe au fost măturate de potop.

VOX "Ne-a venit apa în cinci minute, doamnă! N-am avut ce face, am stat și ne-am uitat cum ne-au plecat casele, animalele, porci, găini. Am rămas cu hainele de pe noi!"

O mie de oameni au fost evacuați la Vaideeni. Unii s-au adăpostit la căminul cultural, alții au dormit în mașini sau sub cerul liber.
VOX "- Afară am dormit azi-noapte! - Pe iarbă? - Pe blanele alea."

VOX "N-am crezut niciodată în viața mea, că ajungem în halul asta cum suntem acum! Suntem amărâții lumii! Prăpădiții lumii suntem!"

Unui localnic i s-a făcut rău, când și-a văzut casă luata de viitură. A primit îngrijiri medicale, însă a murit dupa câteva ore. La Novaci, în județul Gorj, apele s-au retras, lăsând în urmă o mare de nămol și mizerie. Case, mașini, tot ce-au strâns oamenii într-o viață, nimic nu mai poate fi recuperat.

VOX "- Atât a rămas, cocoșul ăsta? - Da, ăsta mi-a mai rămas! - Restul? - Restul, mi-a luat apa tot ce-am muncit o viață întreagă. Am rămas ca vai de capul meu! N-am nimic! N-am nimic!"

În județul Argeș, sute de oameni evacuați din calea apelor au petrecut a doua noapte consecutiv în școli, cămine culturale și în alte adăposturi puse la dispoziție de autorități. Localnicii încearcă acum să-și refacă gospodăriile.

VOX "- Dar gardul ăsta de ce e rupt aici? - De la apă! - Așa mare a fost? - Uitați-vă, că a fost cât gardul apa!"

VOX "Păi, ce să fie! A fost din casă, în casă! Altceva ce să fie, decât prăpăd. A rupt tot!"

La Bascov, nici morții nu au scăpat de furia apelor. Zeci de morminte din cimitirul local au fost distruse de puhoaie. Viitura a fost atât de puternică, încât a măturat totul în cale. Furia apelor dezlănțite i-a uimit până și pe specialiști.

OVIDIU GABOR, director general interimar, Apele Române "În ultimele două zile am avut viituri si debite pe care nu le-am înregistrat niciodată. Cea de pe Gilort a fost o dată la 200 de ani, iar la Olteț a fost o dată la 100 de ani. Și cea de pe Vedea este între 50 și 100 de ani."

Autoritățile fac tot posibilul pentru a-i salva pe oameni si pentru a readuce situația la normal. Guvernul a trimis militari și elicoptere în zonele afectate, iar localnicii rămași fără case vor primi ajutoare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2