Date companie
 
 
 
 

Izvorul Tămăduirii, marea sărbătoare din Săptămâna Luminată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Aprilie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : biserica, agheazma, izvorul, tamaduirii
 

Creștinii ortodocși prăznuiesc în vinerea din Săptămâna Luminată, o mare sărbătoare închinată Maicii Domnului: Izvorul Tămăduirii! În aceasta zi, în toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârșește slujba de sfințire a apei numită Agheazma Mică. Spre deosebire de Agheasma Mare de la Bobotează, care se poate bea dimineața, în primele opt zile, Agheasma Mică poate fi băută în orice zi din an, dimineața, pe stomacul gol.

VOX ”Pentru sănătate în familie, la copii bolnavi. E bună această agheazmă să se ia pe nemâncate.”

VOX ”Se spune ”crede și nu cerceta”! Cel mai important lucru este credința în Dumnezeu și în această sărbătoare.”

VOX ”Este hramul bisericii, al 21-lea hram pe care îl petrecem împreună cu părintele.”

ION CIUCĂ, preot, Parohia Roșu ”În fiecare an, comunitatea din parohia Roșu se încununează bucuria Învierii lui Hristos cu bucuria hramului bisericii noastre. Este o sărbătoare care ne adună de la mic la mare.”

Potrivit scrierilor religioase, sărbătoarea Izvorul Tămăduirii își are originea în vindecarea unui orb, după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul "Izvorul Tămăduirii". Izvorul există și astăzi la Constantinopol. În România sunt mai multe izvoare considerate tămăduitoare. Printre acestea se numără izvorul de la Mănăstirea Dervent, cel de la Biserica Greacă din Brăila, izvorul de la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova sau cel de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș. Din bătrâni se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca.Tot în această zi, potrivit tradiției, se curățau și se sfințeau fântânile și erau căutate izvoare noi.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2