Date companie
 
 
 
 

Județul Mehedinți, afectat de secetă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Iunie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : mehedinti, agricole, seceta, culturi, irigatii
 

Canicula afectează oamenii, dar și culturile agricole, în special în zonele în care sistemul de irigații a fost distrus. Este și situația județului Mehedinți, în special zona de sud, chiar în vecinătatea Dunării.

VOX "Cred că n-a plouat de vreo două săptămâni, dacă nu mai mult. Am așteptat să vină o ploaie, dar degeaba, n-a dat un strop."

VOX "Dacă vine arșița este cea mai mare problemă, pentru că atunci pământul și plantele se usucă, pământul e uscat. E foarte uscat, uitați, că se vede. Totuși cultura e bună, dar dacă nu dă ploi și cum anunță căldură, e pericol social."

VOX "Plantele suferă dacă nu au apă, nu se dezvoltă și nici bobul la grâu. Dacă era umiditate, era altfel. A rămas sec, sec."

Până în 1989, județul Mehedinți avea două sisteme de irigații, Crivina-Vânju Mare și Izvoare-Cujmir, care acopereau 80.000 de hectare. Hoții au furat tot, din stațiile de pompare și din rețea! Motoarele, conductele, țevile și aspersoarele au ajuns la fier vechi, iar autoritățile locale au privit nepăsătoare cum se distruge totul. Acum, la doi pași de apa fluviului, localnicii privesc neputincioși cum seceta le usucă grădinile, dar și culturile de porumb, grâu și floarea soarelui. În plină explozie tehnologică, mehedințenii privesc spre cer și se roagă la Dumnezeu să plouă.

VOX "- Dacă plouă suficient în ultima lună de zile, producțiile creșteau cu cel putin 50 la sută. - În condițiile astea vă scoateți investițiile? - La cereale să sperăm că vom ieși undeva pe zero."

VOX "- Ne așteptăm la o producție mai mare. E mai mică, calitatea este bună, dar, din păcate, prețul ca de obicei este, iarași, o problemă. - Ce înseamnă dacă nu va ploua de acum înainte pentru porumb, floarea soarelui? - Avem investiții de 20 de miliarde în porumb, florea soarelui și soia, dar nu, va fi pierdere."

Până în 1989, partea de sud a județului Mehedinți era destinată, în principal, culturilor de grâu, porumb și floarea soarelui, iar zona de nord era acoperită de livezi. Cu ajutorul irigațiilor, printre altele, se realizau producții de 4-5 tone de grâu la hectar și 10 tone de porumb la hectar. Culmea, suferă de secetă tocmai zona în care s-a născut marele agronom Gheorghe Ionescu-Șișești. Mai mult, ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de loc din Șișești, dar vizita din primăvară în județul Mehedinți nu a avut niciun efect antisecetă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Protestul fermierilor, la Ministerul Agriculturii ( 18 Februarie 2021 )

  Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.

 • Incendiatorul fetei din Mehedinți a încercat să se sinucidă ( 26 Iunie 2020 )

  Bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani a încercat să se sinucidă în arestul Poliției Mehedinți. Polițiștii l-au găsit în celulă, spânzurat cu un tricou, și l-au resuscitat până de sosirea echipajelor medicale.

 • Fata incendiată de criminal, în stare critică ( 14 Iunie 2020 )

  Fata de 17 ani din Mehedinți, incendiată de un fost condamnat pentru crime, eliberat anul trecut din închisoare, a fost transferată la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București. Ea este în stare extrem de gravă...

 • Blocaj la Vama Porțile de Fier din Mehedinți ( 20 Aprilie 2018 )

  Sute de autovehicule au rămas blocate la Vama Porțile de Fier din Mehedinți, în această dimineață, după ce sistemul informatic s-a defectat. S-au format cozi de mașini pe kilometri întregi, iar oamenii au fost...

 • Accident grav în Mehedinți provocat de două șoferițe ( 8 Noiembrie 2017 )

  Accident în Mehedinți provocat de două șoferițe. Una dintre femei este în stare gravă la spital.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2