Date companie
 
 
 
 

Laleaua galbenă de Cazane, o plantă unică în lume, a înflorit în Clisura Dunării

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Aprilie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : peisaj, lalea, galbena
 

O plantă unică în lume a înflorit zilele acestea în unul dintre cele mai aspre peisaje din România: stâncile din Clisura Dunării. Laleaua Galbenă de Cazane, care a fascinat nenumărați specialiști, poate fi acum admirată în toată splendoarea ei. Cei care vor să o vadă trebuie să vină cu barca, pentru că laleaua răsare doar pe pereții stâncoși din Parcul Natural Porțile de Fier.

ambianta în barca
"Se întinde pe aproximativ jumătate de kilometru pe stâncile verticale ale Cazanelor. Este o lalea sălbatică, a fost descoperita în urmă cu mai bine de 200 de ani."

Cel care a descris planta pentru prima dată, în 1884, a fost un botanist maghiar, care a denumit-o Tulipa Hungarica. Acum, ea este cunoscuta drept Laleaua galbenă de Cazane.

vox turist
"Extraordinar de frumoasă, așa ceva nici nu credeam că o să văd. Să văd o astfel de planta crescută pe stânci."

O legendă din popor spune că, demult, o fetiță a fost izgonită de acasă de mama vitregă, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă sălbatică, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

vox turista
"Atâta gingășie în duritatea asta te face să crezi cumva că pâna la urma urmei tot ce e delicat și frumos învinge."

vox turist 

"Este ceva superb, ceva ce eu până acum nu am reușit să văd în țara românească."

Sute de turiști vin în zonă special pentru a vedea laleaua, care înflorește în luna aprilie și se păstrează astfel până la începutul lunii mai.

vox barcagiu 1
"În perioada asta vin pentru aceste lalele, aceste minunății care cresc pe stânci. La început au fost mai puține, de vreo șapte-opt ani ele s-au extins."

FELIX BARATHI, purtător de cuvânt, Parcul Natural Porțile de Fier: "Este specială pentru că crește doar pe aceste stânci pe care le vedem în spate."

Laleaua Galbenă de Cazane este protejată prin lege, iar cei care o rup riscă amenzi de 10.000 de lei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Peisaj de basm la Stâna de Vale ( 20 Ianuarie 2018 )

  Feerie albă la Stâna de Vale! Vremea a fost tocmai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, spre deliciul celor mari și mici! Stratul mediu de zăpadă de 70 de centimetri i-a atras ca un magnet pe iubitorii schiului.

 • Timișoara, orașul lalelelor ( 18 Aprilie 2016 )

  Peisaj de poveste la Timișoara! Lalelele plantate în întreaga zonă centrală a orașului au înflorit și oferă o priveliște fascinantă. Fotografii zăbovesc zeci de minute în preajma florilor multicolore, pentru a imortaliza cele mai frumoase imagini. Și trecătorii sunt atrași ca de un magnet de pajiștile cu lalele. Sute de timișoreni au ales...

 • Distracție de vacanță, într-un peisaj de basm, la Stâna de Vale ( 26 August 2012 )

  Distracția nu ține cont de anotimp, în stațiunea Stâna de Vale, acolo unde inima turistului pulsează în ritm cu natura. Situată la 1.100 de metri altitudine, în Masivul Vlădeasa, din Munții Apuseni, Stâna de Vale se mândrește cu un peisaj de basm, străbătut de izvoare cristaline și de 16 trasee montane bine marcate. Pescarii au șansa de a pătrunde în locuri tainice pentru a-și manifesta pasiunea, în timp ce amatorii de grătare...

 • La Stana de Vale, temperaturi de 22 de grade și un peisaj de basm ( 24 Iulie 2012 )

  Canicula revine în forță. litoralul este sub asediul vântului puternic, zone mai restrânse sunt lovite de ploi torențiale. Sunt, însă, în România, și locuri protejate de capriciile acestei veri, în care mercurul termometrului arată valori atractive, iar vântul se transformă în adiere. Stațiunile montane! Stâna de Vale din Masivul Vlădeasa, îi răsfață pe turiști cu 22 - 23 de grade Celsius și un peisaj de basm. Situata in inima Muntilor Apuseni...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2