Date companie
 
 
 
 

Legea grațierii, noi dezbateri

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Aprilie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dezbatere, gratiere
 

O lege a grațierii nu rezolvă problema suprapopulării și a condițiilor proaste din penitenciarele românești! Este concluzia la care au ajuns judecătorii, avocații și sociologii participanți la o dezbatere organizată în Capitală pe această temă de Asociația "Ține de noi". Aplicarea unei asemenea legi implică mai multe riscuri.

CRISTI DANILEȚ, judecător, fost membru CSM

"Toate aceste inițiative de proiecte de lege privind grațierea se aplică și pentru pedepse încă nefixate de instanță. Vorbim de dosarele aflate în curs de derulare la data apariției legii grațioerii. Și acest număr este inestimabil. Practic, s-ar putea ca eu peste un an de zile, să condamn o persoană și să constat că a intrat în vigoare o lege de grațiere și atunci va trebui să o grațiez."

În prezent, în închisorile din România există peste 27.000 de deținuți. Dintre aceștia, 1.200 au fost puși în detenție pentru infracțiunile rutiere comise, în timp ce alți 300 sunt minori. Acestea sunt două categorii care nu au fost luate în calcul în discuțiile pe marginea proiectului legii grațierii, atrag atenția specialiștii. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, dacă proiectul ar fi adoptat în forma elaborată de Guvern, ar fi puși în libertate 1.190 de deținuți.

RĂZVAN ORĂȘANU, președinte, Asociația "Ține de noi"

"Considerăm că grațierile colective nu-și au rostul în acest moment. Orice proiect ar trebui să treacă prin același sistem ca în prezent. Respectiv, niște hotărâri ale comisiilor individuale care hotărăsc pe fiecare caz în parte."

În plus, sociologii atrag atenția că pentru cei eliberați, statul nu a gândit un sistem de reintegrare în societate.

ANDRADA ISTRATE, sociolog

"O măsură minimală ar fi un grant de eliberare pentru deținuții nevizitați. Noi am văzut în cercetarea noastră că familia este cel mai important pilon al reintegrării sociale. Vorbim de persoane care nu există pentru stat!"

În România, ultima lege de grațiere colectivă a fost adoptată în anul 2002. Proiectul legii grațierii se va afl, luni, din nou în atenția parlamentarilor, după ce a fost amânat de patru ori.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Joi, 19 Apr. 2018

1 EUR = 4.6579 RON
0.0049
1 USD = 3.7656 RON
0.0036
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2