Date companie
 
 
 
 

Legea grațierii, noi dezbateri

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Aprilie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dezbatere, gratiere
 

O lege a grațierii nu rezolvă problema suprapopulării și a condițiilor proaste din penitenciarele românești! Este concluzia la care au ajuns judecătorii, avocații și sociologii participanți la o dezbatere organizată în Capitală pe această temă de Asociația "Ține de noi". Aplicarea unei asemenea legi implică mai multe riscuri.

CRISTI DANILEȚ, judecător, fost membru CSM

"Toate aceste inițiative de proiecte de lege privind grațierea se aplică și pentru pedepse încă nefixate de instanță. Vorbim de dosarele aflate în curs de derulare la data apariției legii grațioerii. Și acest număr este inestimabil. Practic, s-ar putea ca eu peste un an de zile, să condamn o persoană și să constat că a intrat în vigoare o lege de grațiere și atunci va trebui să o grațiez."

În prezent, în închisorile din România există peste 27.000 de deținuți. Dintre aceștia, 1.200 au fost puși în detenție pentru infracțiunile rutiere comise, în timp ce alți 300 sunt minori. Acestea sunt două categorii care nu au fost luate în calcul în discuțiile pe marginea proiectului legii grațierii, atrag atenția specialiștii. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, dacă proiectul ar fi adoptat în forma elaborată de Guvern, ar fi puși în libertate 1.190 de deținuți.

RĂZVAN ORĂȘANU, președinte, Asociația "Ține de noi"

"Considerăm că grațierile colective nu-și au rostul în acest moment. Orice proiect ar trebui să treacă prin același sistem ca în prezent. Respectiv, niște hotărâri ale comisiilor individuale care hotărăsc pe fiecare caz în parte."

În plus, sociologii atrag atenția că pentru cei eliberați, statul nu a gândit un sistem de reintegrare în societate.

ANDRADA ISTRATE, sociolog

"O măsură minimală ar fi un grant de eliberare pentru deținuții nevizitați. Noi am văzut în cercetarea noastră că familia este cel mai important pilon al reintegrării sociale. Vorbim de persoane care nu există pentru stat!"

În România, ultima lege de grațiere colectivă a fost adoptată în anul 2002. Proiectul legii grațierii se va afl, luni, din nou în atenția parlamentarilor, după ce a fost amânat de patru ori.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Nevoia de reformă din Educația românească ( 6 Mai 2017 )

  Sistemul educațional trebuie reformat din temelii! Este concluzia unei dezbateri organizate de Asociația "Ține de noi" împreună cu Fundația Hanns Seidel - România, la care au participat profesori, părinți, specialiști...

 • Literatură și credință, la Târgul de Carte Libris din Brașov ( 31 Martie 2017 )

  Dezbateri și recitaluri de muzică, în cadrul Târgului de carte de la Brașov! Sute de participanți au luat parte la o dezbatere despre literatură și credință, care a avut în centru lucrarea “Jurnalul fericirii”, comentată de părintele Constantin Necula.

 • Iohannis cere Guvernului retragerea ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codului penal ( 20 Ianuarie 2017 )

  Președintele Klaus Iohannis susține că sunt ”suficiente argumente” care să determine Guvernul să retragă ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal! 

 • Proiect al Ministerului Sănătății de modificare a Legii drepturilor pacientului ( 22 Octombrie 2016 )

  Ministerul Sănătății dă semne că ține cont și de pacient! Un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, propune noi reglementări față de prevederile vechiului ordin din 2004 privind Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului din 2003. Potrivit documentului, pacienții vor avea acces...

 • Plenul Parlamentului dezbate, mați, moțiunea de cenzură ( 28 Septembrie 2015 )

  Zi de foc, marți în Parlamentul României! Motiunea de cenzura ”Alege intre Romania si Ponta” initiata de Partidul Național Liberal, va intra în dezbaterea legislativului, iar aleșii vor hotărî dacă Executivul condus de Victor Ponta își continuă mandatul sau pleacă. In document, liberalii suțin ca primul ministru, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Miercuri, 28 Iun. 2017

1 EUR = 4.5563 RON
-0.0067
1 USD = 4.0114 RON
-0.0408
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2