Date companie
 
 
 
 

Legume polenizate cu bondari, în județul Olt

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Iulie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : eco, agicultura
 

Agricultura ecologică, o afacere profitabilă pentru mulți fermieri! În județul Olt, producătorii au renunțat la polenizarea artificială cu substanțe chimice. Ei folosesc bondari pentru a poleniza florile natural. În comuna Tia Mare, o familie a dat lovitura. Are 13 solarii, toate pline cu legume polenizate cu bondari importați din Belgia. 

VOX: "Am polenizare și la ardei, ardei gras, vânătă, avem si prădători băgați ca să nu mai stropim cu chimicale, (...) este o roșie de casă îi spunem, (...) cine n-a gustat o și gustă, altă roșie nu-i mai trebuie." 

Bondarii au nevoie de polen ca sursa de proteine pentru întreținerea coloniei. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare și sǎ o polenizeze. Spre deosebire de albine, ei sunt activi și la temperaturi joase, în condiții de vânt și cer înnorat. Agricultorii spun că legumele produse cu ajutorul bondarilor sunt mult mai mari și mai gustoase, deoarece polenizarea se face mult mai precis și la momentul potrivit. Pentru a se delecta cu astfel de legume de calitate, clienții trebuie însă să scoată mai mulți bani din buzunar. 

VOX: "Încă îl am la șase lei ardeiul gras, (...) roșia aceasta roză pe care o vedeți aici cu polenizare cu bondari o am la 10 lei kg, (...) mi-am format foarte mulți clienți, cine ia roșii de la mine sigur mai îmi aduce un client, doi poate chiar mai mulți." 

Pentru o asemenea afacere se muncește tot anul, nu doar în timpul verii. 

VOX: "90% familia și 10% mai luăm oameni cu ziua, (...) în mare parte soția este cheia casei, băiatul și cu mine comercializăm." 

Până acum, polenizarea în sere se realiza chimic, iar fiecare floare era înmuiată manual într-o substanță specială. Oamenii mai spun că marfa de calitate necesită cheltuieli pe măsura. Pentru cele 13 solarii, ei spun că au investit în primavară aproximativ 70.000 de lei. O parte din bani s-au cheltuit pe aducerea bondarilor din Belgia.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Acțiune de combatere a țânțarilor din București, de săptămâna viitoare ( 15 Iunie 2019 )

    Primăria Capitalei promite o amplă acțiune de combatere a țânțarilor, în București! Locuitorii Capitalei se plâng că se confruntă cu o adevărată invazie a roiurilor de țânțari, pe stradă, ân parcuri, dar și în locuințe.

  • Persoanele fizice se pot înscrie în Programul ”Rabla”, începând de astăzi ( 27 Aprilie 2015 )

    Veste bună pentru românii care vor să-și cumpere mașini noi! Au început înscrierile în programul Rabla 2015 pentru persoane fizice. Doritorii se pot înscrie la un dealer autorizat, după care vor beneficia de un tichet de 6.500 de lei în schimbul casării mașinii mai vechi de opt ani pe care o au. Autovehiculul trebuie casat la unul dintre colectorii autorizați de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

  • Francezii i-au învățat pe fermierii din Matca să cultive legume eco ( 16 Ianuarie 2013 )

    Agricultorii gălățeni produc legume eco după modelul francezilor. Reprezentanții unei mari fabrici de îngrășăminte naturale din Hexagon au venit în comuna Matca pentru a-i învăța pe fermieri cum să producă legume cât mai sănătoase. Mai exact, cum să pregătească planta, astfel încât aceasta să dea legume mari, gustoase și fără substanțe chimice. Dacă localnicii vor respecta toate indicațiile, vor avea șanse mari să exporte produsele în Franța.

  • Eco-Colectia de arta ( 12 Decembrie 2012 )

    Studentii de la Facultatea de design si Facultatea de grafica au decorat 15 cafenele din centrul vechi al capitalei cu lucrări de artă realizate din deșeuri reciclabile. Proiectul educațional „ECO-LECȚIA DE ARTĂ” își propune să realizeze un traseu cultural in care sunt expuse 20 de creații : de la ghirlande, brazi, cutii de cadouri, la diverse decorațiuni.

  • Tot mai mulți oameni preferã sã împodobeascã un brad ecologic, de Crãciun ( 29 Noiembrie 2012 )

    Moda brazilor eco de Crãciun a prins și la Ploiești! Tot mai mulți oameni opteazã pentru pomii la ghiveci, cu tot cu rãdãcinã. E, de altfel, și cea mai ecologicã variantã, pentru cã, astfel, pãdurile n-au de suferit, iar dupã sãrbãtorile de iarnã brazii pot fi replantați în curtea din fața casei. O dovadă este și faptul că, zilele acestea, pepiniera Primãriei Ploiești are sute de comenzi pentru brazii ecologici.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2