Date companie
 
 
 
 

Locuitorii din Bistrița, în pericol de îmbolnăvire, din cauza poluării cu praf

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bistrita, poluare, protectia, centrale, locuitori, praf, mediului, nisip, imbolnavire, aparatament
 

Locuitorii municipiului Bistrița sunt în pericol de îmbolnăvire, din cauza poluării accentuate pe care o generează centralele de apartament și nisipul împrăștiat pe carosabil, de firmele de deszăpezire. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului avertizează că, anul acesta, nivelul de poluare cu praf, care conține particule de metale grele, a depășit de trei ori cotele admise.

SEVER ROMAN, director, A.P.M. Bistrița-Năsăud "În municipiul nostru este o mare problemă cu praful, cu pulberile, cu PM10. Cu particulele acelea foarte fine, de 10 microni, purtătoare de metale grele, pe care le inhalăm cu toții și le vedem depuse pe mașinile și hainele noastre."

Sistemul centralizat de termoficare, din municipiul Bistrița, nu mai funcționează din anul 2005, atunci când firma care asigura încălzirea a intrat în faliment. Locuitorii s-au văzut astfel nevoiți să-și monteze centrale termice de apartament. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, iar expunerea pe termen lung poate cauza cancer.

DOINA PETRI, diector adjunct, D.S.P. Bistrița "Această expunere la PM10 creează o scădere a imunității locale și predispune organismul la îmbolnăviri, inclusiv pe termen lung."

Bistrițenii spun că nici nu-și pot aerisi locuințele, din cauza prafului.

VOX "Nu ne putem aerisi deloc. Noroc că am în curte verdeață și pe acolo mai aerisesc. Într-adevăr, e foarte mare, poluarea."

Primăria Bistrița nu are prea multe soluții, în acest moment.

OVIDIU CREȚU, primar, Bistrița "Anul viitor, iarna viitoare, vom exclude nisipul sau sortul și vom folosi, pentru străzile asfaltate, clorură de calciu. Din păcate, uitați-vă noaptea, cum ar putea să se strecoare o mașină de măturat mecanică printre mașinile parcate."

Filtrarea particulelor de praf este realizată și de coronamentul arborilor, însă, conform proiectului de buget al Primăriei, anul acesta, peste 500 de arbori din Bistrița vor fi tăiați sau toaletați.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2