Date companie
 
 
 
 

Malurile Peței au rămas fără niciun arbore

RSS Știri
 
 
Data publicării : 19 Iunie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : copaci, Peța
 

Mai mulți arbori de pe malul unui pârâu din Oradea au fost puși la pamânt, iar ecologiștii acuză tăierile "agresive" care au fost efectuate în zonă. Operațiunea de defrișare a început în această săptămână și în scurt timp pe site-urile de socializare au apărut înregistrări care arătau malurile Peței rămase fără niciun arbore, în timp ce pe fundal se auzeau drujbele în acțiune. Postările au stârnit numeroase reacții din partea orădenilor, care acuză autoritățile că în continuare nu sunt preocupate de verdele municipiului.

FLORIN BUDEA, președinte Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Bihor

”Pentru mine este greu de înțeles ceea ce se întâmplă în aceste zile pe râul din Oradea. Cu atât mai mult eu însumi am participat în anii trecuți la campanii de plantare a unor copaci în acea zonă. Campanii la care au fost parteneri primăria Municipiului Oradea și Apele Române. Astăzi brusc cineva a descoperit că acei copaci sunt o problemă. ”

De cealaltă parte, A.B.A. Crișuri, instituția care se ocupă de tăierea arborilor din zonă, declară că acțiunile desfășurate sunt pe cursurile de apă, pe digurile de apărare, care nu sunt spații publice. Acestea sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peței. În zonă s-a dezvoltat o vegetație spontană, dar au fost identificați și puieți plantați în taluzul digului de apărare de către voluntari, care urmează să fie mutați.

ANCA MIHOCIU, purător de cuvânt A.B.A. Crișuri

”Conform legii pe diguri și orice lucrare de apărare nu este permis prezența masei lemnoase, nu sunt permiși pomii. Puieții vor fi salvați prin strămutare. De această acțiune se va ocupa și primăria Municipiului Oradea.”

Într-adevar, municipalitatea orădeană a făcut plantări pe malul Peței în anii 2012, 2013 și 2014. Puieții nu au fost sădiți însă pe taluz sau pe dig, ci de-a lungul pistei de biciclete amenajate pe malul pârâului. Purătorul de cuvânt ABA Crișuri, Anca Mihociu a precizat că, în perioada următoare, instituția va îndepărta vegetația spontană crescută strict în taluzul digului, vegetație care afectează linia de apărare.

ANCA MIHOCIU, purtător de cuvânt A.B.A. Crișuri

”Un mesaj pe care am dori să-l adresăm în mod special reveranilor este acela că aceste acțiuni nu sunt în defavoarea mediului. Este o acțiune de punerea în siguranță a digurilor. ”

Muncitorii A.B.A. Crișuri au început și decolmatarea Peței. Pârâul are depuneri consistente de aluviuni dar și gunoaie precum anvelope, mase plastice sau textile.


Malurile Peței au rămas fără niciun arbore

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Accident mortal, pe o șosea din Bihor ( 20 Februarie 2021 )

  Accident cumplit, sâmbătă dimineață, pe Drumul Național 19 B, între Săcuieni și Marghita, în județul Bihor! Pe un segment de drum, un tânăr șofer a pierdut controlul volanului și consecințele au fost dramatice.

 • Percheziții, la hoții de lemne din județul Alba ( 21 Decembrie 2020 )

  Percheziții în județul Alba, la persoane bănuite că au tăiat copaci ilegal. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au descins la 23 de adrese.

 • Campanie de împăduriri, lansată în județul Dâmbovița ( 6 Martie 2020 )

  Președintele României, Klaus Iohannis și premierul interimar, Ludovic Orban, au lansat campania de împăduriri "O pădure cât o țară". Lansarea a avut loc la Uliești, în județul Dâmbovița, iar de față a fost și ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe și prim-ministrul desemnat Florin Cîțu.

 • Pădurea cercetașilor, în Popești Leordeni ( 10 Noiembrie 2018 )

  Faptele bune au fost plantate în Pădurea Cercetașilor! În urma acțiunii, aproximativ 1500 de persoane dintre care 1034 cercetași, din București, Ilfov și Buzău, au lăsat în urma lor o pădure de 3,3 hectare, cu 21.500 de copaci plantați. 

 • Furtuni devastatoare în județul Bihor ( 19 Septembrie 2017 )

  Furtunile au făcut prăpăd în județul Bihor! Locuitorii din Depresiunea Beiușului s-au confrunta cu cea mai gravă calamitate din ultimele decenii. Acoperișurile au fost smulse de vântul puternic, iar...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2