Date companie
 
 
 
 

Mihai I a încetat din viață la reședința privată din Elveția

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Decembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : deces, Mihai I
 

Regele Mihai s-a stins din viață! Ultimul monarh din țările Europei de Est a murit la 96 de ani, la reședința sa privată din Elveția, după o lungă suferință. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria. Regele Mihai este singurul șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care a trăit până în mileniul III și printre puținii monarhi care au fost înlăturați de la domnie de propriul părinte. De numele său sunt legate decizii controversate, precum lovitura de stat de la 23 august 1944 și abdicarea din 30 decembrie 1947. Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, tatăl său fiind prințul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand, iar mama, principesa Elena a Greciei. În iulie 1927, Ferdinand a murit, iar România avea un rege în vârstă de numai 5 ani și jumătate, - Mihai I. Fiind minor, a fost instalată o regență colectivă. PNL a susținut Consiliul de Regență, în timp ce PNȚ dorea reîntoarcerea pe tron a principelui Carol. Pe 6 iunie 1930, acesta se întoarce în țară. După începerea celui de-Al Doilea Război Mondial și prăbușirea sistemului de alințe interbelice, în 1940, România a trebuit să cedeze teritorii: Basarabia și Bucovina de Nord URSS-ului, Cadrilaterul Bulgariei și Transilvania de Nord Ungariei. Socotit principalul vinovat pentru incapacitatea României de a riposta, Carol al II-lea a fost forțat să abdice, pe 6 septembrie 1940, de către generalul Ion Antonescu, pe care tocmai îl numise prim-ministru. La mai puțin de 19 ani, Mihai devenea pentru a doua oară rege al României, în timp ce tatăl său a plecat în exil. Ulterior, în 1944, cînd devenise clar că Germania nazistă, cu care România Conducătorului Antonescu era aliată, va pierde războiul, regele Mihai, împreună cu liderii partidelor istorice, au organizat răsturnarea de la putere a mareșalului Antonescu. Pe 23 august 1944, într-o proclamație citită la radio, monarhul a anunțat ieșirea din războiul purtat până atunci de Germania și trecerea în tabăra aliaților. La finalul războiului, regele a fost numit de către președintele american Harry Truman ca Mare Comandor al Legiunii de Merit, una dintre cele mai prestigioase decorații americane. Iosif Stalin, liderul URSS, l-a decorat cu Ordinul Victoria pe care l-au mai primit doar mareșali sovietici și câțiva șefi de stat cu merite deosebite în victoria împotriva Germaniei. Imediat însă a început procesul de comunizare a României, sovieticii reușind să impună numirea lui Petru Groza ca prim-ministru pe 6 martie 1945. Pentru a contracara abuzurile noului Guvern, Mihai a declanșat așa-numita ”grevă regală”, refuzând să contrasemneze actele Executivului.

Izolat politic și presat de ruși, regele a abdicat pe 30 decembrie 1947. În iunie 1948, regele s-a căsătorit în exil cu Ana de Bourbon-Parma (născută în 1923), nepoata de soră a ultimei împărătese austro-ungare, Zita de Bourbon-Parma. În 1990, după 43 de exil, regele vrea să revină în țară, însă i se interzice accesul. Permisiunea de a reveni în România i-a fost acordată finalmente în 1992, pentru a celebra Paștele în țară. Primirea ce i-a fost făcută a fost extraordinară, fiind estimat la 500.000 numărul românilor care au ieșit în stradă pentru a-i vedea pe monarh și familia regală. Entuziasmul populației a îngrijorat autoritățile, care i-au interzis revenirea în România pe o perioadă de cinci ani. PDSR a cerut chiar Ministerului de Externe să îl declare persona non grata. Normalizarea relațiilor dintre rege și statul român a început după victoria lui Emil Constantinescu, în alegerile prezidențiale din 1996.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter
Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, apoi fostul suveran va fi înhumat la Curtea de Argeș. Toți cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.


Mihai I a încetat din viață la reședința privată din Elveția

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Un bodyguard din Neamț a murit după o încăierare în club ( 30 August 2016 )

  Anchetă după atacul sângeros din localitatea Roznov, județul Neamț! Bodyguardul unui club a fost bătut cu bestialitate și înjunghiat! La scurt timp, acesta a murit. 

 • O femeie a murit din cauza varicelei ( 16 Ianuarie 2016 )

  A murit cu zile. O femeie în vârstă de 32 de ani a decedat într-un spital din Pitești de la o banală varicelă. Aceasta a fost adusă la urgență în stare gravă, iar de acolo doctorii au încercat să o trimită la trei spitale din Capitală, dar au fost refuzați. Pacienta, obligată să rămână în Pitești, a murit după 24 de ore. Mihaela Vasilica Cosoi s-a îmbolnăvit de varicelă de la fiica ei de 3 ani. Deși a luat tratament câteva zile, femeia a facut complicații severe care i-ar fi afectat inima. Tânăra, de meserie asistent medical, s-a dus la urgență când a început să se simtă extrem de rău.

 • Un bărbat care apare decedat în acte se luptă să demonstreze că e viu ( 9 Ianuarie 2016 )

  Situație șocantă pentru un bărbat din Argeș! De mai bine de patru ani, omul în vârstă de 38 de ani încearcă să demonstreze că e... viu! El a aflat că figurează la Evidența Populației ca decedat, în momentul în care a mers la poliție să dea o declarație despre un accident la care fusese martor. Se pare că toate problemele au apărut după ce...

 • Disperat că nu-și mai găsea de muncă, un șomer din Drobeta Turnu Severin s-a sinucis ( 7 Ianuarie 2016 )

  Anchetă în cazul sinuciderii șomerului din Drobeta Turnu Severin! Deși principala ipoteză luată în calcul de anchetatori este sinuciderea, aceștia verifică toate variantele, pentru a exclude posibilitatea unui gest criminal. Potrivit martorilor, disperat că rămăsese fără serviciu, omul s-a aruncat de pe un bloc de 10 etaje. Avea 53 de ani!

 • Un ofițer M.Ap.N. a fost călcat de tren, în Bacău ( 14 Decembrie 2015 )

  Sfârșit tragic, pentru un ofițer M.Ap.N. din Bacău! Bărbatul a murit călcat de tren, în timp ce încerca să traverseze liniile duble de cale ferată ale magistralei 500 București – Suceava. El a fost lovit în plin de tren și nu a avut nicio șansă de scăpare. Medicii care au intervenit de urgență la fața locului nu au reușit să-l salveze și au declarat decesul.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Luni, 11 Dec. 2017

1 EUR = 4.6332 RON
0.0017
1 USD = 3.9274 RON
-0.0175
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2