Date companie
 
 
 
 

Mii de romi s-au adunat la Costestii de Vâlcea, de Sfânta Maria Mica

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Septembrie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : romi, costesti, petrecere, sfanta, maria, gratare, manastire, lautari
 

Mii de romi din toatã tara sarbatoresc Sf. Maria Mica la Costestii de Valcea, ca-n fiecare an. Este o dubla sarbatoare, pentru ca, in 8 septembrie este si ziua romilor. Joi, dis-de-dimineata, romii s-au adunat la manastirea Bistrita, unde s-au rugat si au primit binecuvantarea preotilor. Mai apoi s-au strans cu mic cu mare pe pajistea Costestiului, unde au incins gratarele, si au dat cep butoaielor. La distractie sunt umar la umar romii bogati si cei saraci.

VOX "Am venit aici sã ne ajute, sã fim sãnãtosi, sã facem aur mult, sã facem bani! -E asa important sã faceti aur mult? -Asa e, sã ne dea Dumnezeu, sã avem! -Salba dumneavoastrã cât e de valoroasã? -E valoroasã, are 100 de milioane."

VOX "-Ce ai pe masã? -Deci am doi purcelusi de lapte, am oaie la protap, am pui umplut în multã unturã."

VOX "Eh mâncãm într-o sãptãmânã, dar ce mai, le mâncãm sã trecem ziua asta! -De ce e important sã aveti masa atât de plinã? -Asa e la oameni bogati."

VOX "Vin bãietii si fac mesele alea mari, fac cu curcan, cu gãini, ãia sunt bogãtai, dar noi, tiganii ãstia originali, suntem sãraci."

AMBIANTÃ "-Deci asta e Iisus. -Câte grame are? -Nu stiu, nu l-am cântãrit. -Dar nu vã e fricã sã lãsati pustiul ãsta cu aurul ãsta la gât? -Si ce mare lucru pierde? O sã piardã un lãntisor d-ãla, ca oricare."

Lautarii nu fac nicio discriminare: vor canta nonstop, pentru bogati si pentru saraci, pana la spargerea petrecerii, care tine, de obicei, pana a doua zi.

Pe pajistea de la Costesti afacerile merg mana-n mana cu distractia. Comerciantii au mirosit ca-i rost de castig si au intins tarabale cu de toate.

VOX "Am venit sã ne ocupãm locul, se ceartã altii cu noi cã dacã nu ne ocupãm locul, se ceartã cu noi."

VOX "Nu avem cu ce trãi. Dacã nu aveam astea, noi muream de foame ca câinii."

130 de jandarmi de la Jandarmeria Vâlcea si Gruparea Mobilã de Jandarmi Craiova vor asigura ordinea la petrecerea romilor. Intrat in traditie, festivalul de la Costesti i-a avut ca oaspeti, in 2009, pe presedintele Traian Bãsescu si pe sotia sa, Maria. Presedintele a dansat, atunci, pe ritmuri tigãnesti, iar Prima Doamna a primit cadou, de la Bercea Mondial, un medalion de aur si un costum tigãnesc pe care l-a si purtat. Anul acesta, si-a anuntat participarea la petrecerea romilor presedintele Senatului, Mircea Geoanã.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • A fost sfințită piatra de temelie a mânăstirii greco-catolice de la Stâna de Vale ( 3 Iunie 2021 )

  Moment special, în stațiunea Stâna de Vale, din județul Bihor! Acolo a fost oficiată o slujbă de sfințire a pietrei de temelie și locului în care va fi ridicată, pentru început o biserică, apoi întregul complex monahal...

 • Petrecere surpriză, pentru coregraful „Start Show România” ( 23 Septembrie 2020 )

  Zi de sărbătoare, în familia Start Show România! Andrei Pîntea, cunoscut sub numele de Santy, coregraful spectacolului de televiziune produs și difuzat de Național TV în fiecare duminică, de la ora 13:00, a avut parte...

 • Relaxare totală, în Parcul Herăstrău ( 17 Mai 2020 )

  Aglomerație în Parcul Herăstrău din București, în primul weekend de la momentul intrării în starea de alertă. Însă, de respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului nici n-a mai fost vorba.

 • Programe speciale de sărbători, la Național TV ( 23 Decembrie 2019 )

  Celebrarea Nașterii Domnului și trecerea în noul an, sărbătorite la superlativ la Național TV! Artiști cunoscuți și îndrăgiți de public evoluează în programele de Crăciun și de Revelion. Piesele de muzică ușoară, populară și de petrecere...

 • 15 ani de Favorit TV ( 15 Decembrie 2019 )

  Sărbătoare mare, la Favorit TV, care împlinește, astăzi, 15 ani! Și cum poate sărbători altfel, televiziunea cântecelor noastre, decât cu un maraton de muzică autentică românească, dans și voie bună! Sunt 15 ani de când...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2