Date companie
 
 
 
 

Monument în cinstea eroilor neamului, ctitorit de preotul Gheorghe Nemeș, la Gepiu, județul Bihor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : preot, bihor, mondial, razboi, gheorghe, monument, eroilor, gepiu, nemes
 

Eveniment de cinstire a eroilor neamului, la Gepiu, în județul Bihor! Acolo a fost inaugurat un monument al eroilor căzuți pe câmpul de luptă, în cele două războaie mondiale. Ctitorul monumentului este părintele Gheorghe Nemeș, fiu al satului, unul dintre preoții remarcabili ai Episcopiei Oradiei.

GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”Dorința de a cinsti memoria înaintașilor noștri am avut-o cu mulți ani în urmă. Chiar după revoluție, imediat, pe acest loc, unde ne găsim acum, cu spijinul întregii mele familii, am înălțat aici o troiță din lemn, pe care s-a scris ”În memoria” eroilor români căzuți în Revoluția din Decembrie.”

Lemnul troiței s-a deteriorat, însă, în timp, și preotula hotărât să ridice un alt monument, mai durabil.

GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”O altă cruce, monumentală, frumoasă, din marmură de Rușchița, lucrată bine de meșteri din partea Beiușului, ca să fie aici mărturie peste veacuri, în cinstea eroilor din primul război mondial, din al doilea război mondial.”

După finalizarea monumentului, a avut loc o ceremonie de sfințire, la care au participat fețe bisericești, localnici din Gepiu, oficiali locali și de la județ și cadre militare. Au fost depuse coroane și buchete de flori la Monumentul Eroilor, iar militarii Centrului 54 Comunicații Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” au bătut pas de defilare.

GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”Ceea ce se vede aici, atât monumentul, cît și părculețul și catargele și băncile, tot ceea ce este amenajat în jurul monumentului, îmi aparține. Nu o spun spre laudă, ci spre satisfacția că am putut să dau ceva fiilor acestui sat, consătenilor mei, colegilor mei, și să rămână ca mărturie că am trecut prin viață.”

Preotul le-a mai făcut un dar consătenilor săi: „Monografia localității Gepiu”, o lucrare în care se regăsește întreaga istorie a localității bihorene. Părintele Gheorghe Nemeș și-a început activitatea pastorală în sânul obștilor românești ortodoxe din Homorog, și, mai apoi, a devenit paroh al Biserici Albastre din Oradea, unde a slujit 32 de ani.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2