Date companie
 
 
 
 

Muzeul Literaturii Române, închis după ce clădirea a fost retrocedată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muzeul, romane, cladire, inchis, patrimoniu, literaturii, retrocedata, casa presei
 

Muzeul Literaturii Române și-a închis porțile pentru vizitatori, după mai bine de patru decenii de existență. Și asta deoarece clădirea care îl găzduia a fost retrocedată. Patrimoniul Muzeului va fi mutat la Casa Presei. Angajații se pregătesc să elibereze spațiul și pun în cutii manuscrise și cărți de valoare inestimabilă. Fiecare din încăperile muzeului are semnificația sa. În camera de la parter, de exemplu, era un atelier de lucru pentru copii.

OANA OROS, muzeograf "Copiii observau manuscrisele, munca asupra scrisului aveau ocazia pentru prima dată să vada un scris de mână al lui Creangă sa vadă corecturile pe care le-a facut scriitorul pe manuscris."

VOX "Îți pare rău că se mută? Da, mai ales că veneam de când eram mică, îmi pare rău.. Cel mai mult îmi placea sala 2 care avea evantaiul lui Vasile Alecsandri."

Undeva la etaj există o camera care spunea o poveste.

OANA OROS, muzeograf "La muzeul nostru veneai o dată și apoi trebuia să revii ca să zăbovești asupra scrisului aveam în cadrul expoziției o sală în stilul vechilor case de odinioară puteai să deschizi o carte, să asculți vocea lui Nichita Stanescu, să cânți la pian."

Proprietarii imobilului din Bulevardul Dacia, care adăpostea muzeul au revendicat clădirea. Le-a fost restituita prin hotărâre judecatorească, în anul 2002. Din martie anul acesta utilitatile au fost tăiate. Exponatele vor rămțne doar temporar la Casa Presei. Autoritățile caută soluții, pentru ca obiectele să fie păstrate în condiții optime și de maximă siguranță.

SORIN OPRESCU, primarul general al Capitalei  "Am văzut foarte multe spații și încep negocierea cu cei care au aceste spații ca să putem aduce la niște dimensiuni civilizate mă refer la plata chiriei."

Patrimoniul muzeului cuprinde un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii și înregistrări audio-video.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2