Date companie
 
 
 
 

Obicei vechi în a doua zi de Paște, ”Surăția”, în satele din Vrancea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Mai 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vrancea, baiat, oua, cozonac, fete, rosii, frate, surori, surate, suratia, obieci, pupeze
 

Un obicei al fetelor, vechi de când lumea, ”Surăția”, este respectat, în a doua zi de Paște, în satele din Vrancea. În această zi, fetele își promit să-și poarte de grijă una alteia, să-și fie aproape la bucurie, dar și la necaz, pe viață. Fetele care doresc să se lege surate, se adună la casa uneia dintre ele. Ajutate de o bunică pregătesc o masă cu ouă roșii și o coptură specială, numită pupeze. Pentru a întări acest ritual, pupezele din aluat de cozonac și le dăruiesc reciproc, pentru a le fi viață dulce și placută.

VOX "Facem un cioculeț aici o turtim oleacă și îi facem coadă, uite așa! Facem aripioara aici."

VOX "Eu am mai făcut, bunica mea a mai făcut și am făcut și eu cu ea, dar, astăzi, mă leg surată cu prietenele mele."

Când totul este pregătit, își face apariția și singurul băiat acceptat între fete, pe care-l vor avea ca frate. Toată lumea fiind adunată la un loc, poate să înceapă ritualul.

AMBIANȚĂ "- Ești surată până la moarte? - Sunt surată până la moarte! - Ești tu frate până la moarte? - Sunt eu frate până la moarte."

Apoi, fetele îi fac daruri băiatului: ouă încondeiate, pupeze și o batistă de mire cusută de ele! Băiatul rupe pupăza în bucăți, pe care le oferă fetelor. Bunica Verginica spune că avea doar 13 ani când s-a legat surata cu fete de seama ei și au rămas ca surorile adevărate toată viața.

VOX "Trebuie să vă aveți bine ca surioarele, să vă ajutați voi între voi, când oți fi mari, să nu luați una iubitul la cealaltă."

Obiceiul se păstrează de sute de ani, iar fetele tinere sunt mândre că l-au preluat de la mamele și bunicile lor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2