Date companie
 
 
 
 

Obiceiuri și superstiții de Sf. Andrei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Noiembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, andrei, obiceiuri, traditii
 

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei, ocrotitorul României! Pe lângă faptul că această zi este considerată o mare sărbătoare a ortodoxiei, în tradiția populară se spune că în noapte de dinainte lupii se adună și atacă gospodăriile, strigoii umblă pe ulițe, iar oamenii se pot apăra de ei cu ajutorul usturoiului. Tot în noaptea de Sf. Andrei, fetele nemăritate își pot visa ursitul. De asemenea, animalele din gospodărie pot fi apărate de rele cu ajutorul busuiocului și usturoiului.

AMBIANȚĂ "- Bunicule, ce facem cu busuiocul? - Îl frământăm bine și îl amestecăm cu tărâțe de dat la oi. - De ce? - Pentru spiritele rele."

Din moși strămoși se spune că spiritele rele stau ascunse în cenușa fierbinte din vatră.

AMBIANȚĂ "Acum trebuie să scoatem cenușa, ca să nu se ascundă spiritele rele aici ca să ne bântuie tot anul."

Sărbătoarea Sfântului Andrei este de bun augur pentru fetele nemăritate.

AMBIANȚĂ "- Vai, fetelor! - Ce ai văzut? - Un băiat foarte frumos. - De la noi din sat? - Nu, nu-l cunosc. Nu l-am văzut niciodată!"

Pentru a afla cât de rodnice vor fi livezile și ogoarele, oamenii pun grâu la încolțit în vase mici de lut, iar în apă pun crenguțe de vișin. Dacă va crește grâul frumos până la Anul Nou, înseamnă că urmează un an îmbelșugat pentru gospodarul care l-a pus la încolțit. Dacă din contră, va fi pipernicit sau se va usca până la Anul Nou, înseamnă că urmează o perioadă plină de nevoi și sărăcie. De ziua Sf. Andrei este interzis să muncești în casă sau să pornești la drum, că poți avea necazuri. De asemenea, nu se dă cu mătura prin casă ori prin curte, nu se aruncă gunoiul, nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut. De Sf. Andrei, circa 670.000 de români își serbează ziua onomastică.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 • Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film despre tradițiile și obiceiurile lăsate moștenire de sași. ( 25 Ianuarie 2020 )

  Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film spectaculos, drept ultimul peisaj medieval autentic al Europei! Scurtmetrajul lansat la mijlocul lunii ianuarie, în regia fotografului Mihai Moiceanu, prezintă, într-un mod inedit, tradițiile...

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 • Tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun ( 25 Decembrie 2019 )

  Creștinii prăznuiesc, astăzi, Nașterea Domnului Iisus Hristos, sărbătoare plină de semnificații. Crăciunul este celebrat de creștinii din toată lumea, de mai bine de două mii de ani,  ca dată a nașterii lui Iisus, dar a devenit...

 • Pelerinaj de Sfânta Parascheva ( 13 Octombrie 2019 )

  Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2