Palinca românească de Sfântu Gheorghe ne face cunoscuți în toată lumea! Băutura spirtoasă, produsă de doi asociați brașoveni, a fost declarată câștigătoare a unui concurs internațional, desfășurat în Ungaria. Palinca din Covasna a fost mai bună decât 750 de astfel de produse, prezentate juriului.
AMBIANȚĂ "Aici este titlul de cea mai bună pălincă a concursului. În total, au fost 262 de participanți."
În urmă cu trei ani, Imre și Tibor, câștigătorii concursului, nu știau nimic despre fabricarea palincii.
DESZO TIBOR, producător de palincă "Eram la un pahar de vin cu Imre și tot vorbeam, că hai să căutăm ceva, un domeniu unde putem să mergem și la concurs, că, dacă ne apucăm acum de tenis, n-o să ajungem niciodată la Wimbledon."
Cei doi producători au acum o mică distilerie, în care folosesc doar cele mai sănătoase fructe din livezile gospodarilor români. Pentru un singur litru de palincă de zmeură, folosesc 25 de kilograme de fruct, iar pentru unul de palincă de caise, 16 kilograme de fruct. O sticlă se vinde cu prețuri care pornesc de la 70 de lei.
AMBIANȚĂ "Pălinca la noi se face din fructe sănătoase, se spală, se sortează."
Fructele stau la fermentat aproape două săptămâni, apoi borhotul rezultat trece prin instalația de distilare, care a costat 35.000 de euro.
AMBIANȚĂ "Deja ăsta-i borhot acuma. Dacă vine nevastă-mea, putem să facem și gem de el."
O sticlă se vinde cu prețuri care pornesc de la 70 de lei.
Sticlele în care e îmbuteliată băutura sunt aduse din Germania, iar modelul potrivit a fost căutat mai bine de șase luni. Palinca nu ajunge în rafturile supermarketurilor, ci doar în câteva magazine specializate sau în restaurante.
Liceenii care au prezentat cele mai bune lucrări la Concursul Național de Comunicări Științifice la Geografie au fost premiați, sâmbătă, la Palatul Național al Copiilor din București.
A 28-a ediție a Concursului Național de Comunicări Științifice ale elevilor din învățământul liceal, la disciplina Geografie, este în desfășurare, la Colegiul Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” din București. Anul acesta, la concurs participă 105 liceeni, din...
În această dimineață, Imnul Național a răsunat în munții Vlădeasa, la Stâna de Vale.
Succes al studenților Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, în Statele Unite! Racheta supersonică ”Project YODA”, prezentată de echipa 2Space de la Politehnică în cadrul competiției International Rocket Engineering...
Veste bună pentru iubitorii de folclor, dar mai ales pentru copiii și tinerii interpreți ai acestui gen muzical, dornici să bată la porțile afirmării. Mâine, 21 mai, începe cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc”, desfășurat în comuna Cumpăna, județul Constanța.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019