Date companie
 
 
 
 

Performanță chirurgicală

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Martie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : operatie, robot
 

Premieră medicală în România! La Timișoara, un bărbat a fost operat de cancer esofagian cu ajutorul unui robot chirurgical de ultimă generație. Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, a ajuns la medici în stare foarte gravă. Tumora îi invadase o mare parte a tractului digestiv.

VOX
"Nu puteam să înghit mâncarea. Mă înecam. Odată, am picat în genunchi."

O echipă de medici de la Spitalul Județean Timișoara a hotărât că robotul chirurgical poate îndepărta formațiunea canceroasă. Intervenția a durat cinci ore.

AMBIANTA
"Formațiunea tumorală a pacientului a fost situată în aceasta zonă, dificil de abordat din punct de vedere chirurgical, deoarece suntem la limită, între cutia toracică și cavitatea abdominală."

Pentru că tumora era situată într-o zona greu accesibilă, operația clasică ar fi fost mai complicată, iar riscurile extrem de mari.

AMBIANȚĂ
"Tăietura ar fi însemnat așa și așa și se desface ca să poți ajunge în spate, să faci operația asta. Așa făceam până acum."

 Recuperarea în timp record a pacientului este un alt avantaj al operației efectuate de robotul chirurgical.

AMBIANȚĂ
"O astfel de intervenție se întâmplă, apoi o spitalizare în ATI. Dacă ești așa tăiat, cel puțin o săptămână, iar recuperarea înseamnă cel puțin trei săptămâni."

VOX
"După cât timp v-ați ridicat din pat? A doua zi."

A fost primul caz de cancer esofagian operat cu ajutorul robotului. Până acum, el a fost folosit pentru intervenții la nivelul bazinului. Denumit "Leo" de medicii timișoreni, robotul chirurgical este cel mai mai performant dispozitiv de acest tip din sud-estul Europei. El a fost achiziționat în septembrie 2015, prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni în valoare de peste 1,5 milioane de euro.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ion Țiriac, detronat de un alt român, în topul bogătașilor ( 12 Septembrie 2019 )

  Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român! Omul de afaceri în vârstă de 80 de ani a fost detronat de un alt român, de numai 47 de ani. Cel ouțin așa rezultă din cel mai recent top al miliardarilor lumii, publicat de Forbes.

 • Ucigașul polițistului din Timiș, capturat în Remetea Mare ( 4 Iunie 2019 )

  Ucigașul polițistului din județul Timiș a fost prins! Ionel Marcel Lepa, bărbatul care, duminică, a omorât un polițist în timpul unei misiuni, a fost găsit de polițiști, în această dimineață, într-o casă din localitatea Remetea Mare...

 • Roboți pentru terapia copiilor cu autism ( 2 Aprilie 2019 )

  Doi roboți de ultimă generație, folosiți de psihologi în terapia copiilor cu autism, la Constanța! Cei doi roboți, care cântă și dansează, completează echipa de psihologi din cadrul Centrului de Autism „Marea Neagră”.

 • Renaște speranța pentru Alex. Operația efectuată la Viena, încheiată cu bine ( 5 Martie 2017 )

  Vești bune în cazul lui Alex, elevul suferind de tumoare osoasă! Alex a fost operat la umăr în spitalul din Austria, acolo unde i s-au dat șanse de însănătoșire. Medicii de la Viena i-au extirpat tumora și i-au protezat umărul. Mama lui Alex...

 • Să-l ajutăm pe Alex ( 29 Ianuarie 2017 )

  Să-l ajutăm pe Alex! Elev în clasa a VIII-a, în vârstă de 15 ani, până în toamna anului trecut era un adolescent plin de viață, pasionat de sport și muzică. Se pregătea de Evaluarea Națională și ieșea cu colegii. Plimbări care s-au încheiat brusc, după un diagnostic crunt: osteosarcom osteogenic convențional humerus proximal drept, o tumoră malignă care a afectat osul și țesuturile dimprejurul umărului drept.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2