Date companie
 
 
 
 

Peste 60 de muzee, în pericol să-și piardă sediile

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muzee, restituiri
 

Peste 60 de muzee, din România, riscă să devină istorie, după ce foștii proprietari ai imobilelor în care acestea își au sediile au obținut, în instanță, restituirea proprietăților naționalizate. Printre instituțiile aflate în această situație se numără Muzeul de Artă și Muzeul Farmaciei, din Cluj-Napoca. Trecut în proprietatea statului la începutul perioadei comuniste, palatul Banffy, din centrul Clujului, a devenit, în 1951, sediul Muzeului de Artă. După Revoluția din decembrie 1989, peste 75% din suprafața imobilului a fost revendicată de moștenitorii foștilor proprietari. Unii dintre aceștia au avut câștig de cauză și așteaptă să fie puși în posesie.

CĂLIN STEGEREAN, director, Muzeul de Artă Cluj-Napoca: "În afara celor aproximativ 200 de lucrări expuse în expoziția permanentă, un număr de peste 13.000 se află în depozitele muzeului. Multe dintre ele sunt clasate în categoria tezaur. Multe dintre ele sunt în proces de restaurare și, deocamdată, nu am identificat nicio soluție pentru această problemă."

Muzeul de Istoria Farmaciei se confruntă cu o situație similară. Imobilul a fost câștigat în instanță de foștii proprietari, care ar fi însă de acord să îl vândă Ministerului Culturii. Responsabilii de la București au anunțat însă că nu au fonduri pentru a cumpăra clădirea.

VIORICA CRIȘAN, director adjunct, M.N.I.T. Cluj-Napoca: " Am solicitat fonduri și pentru ceea ce înseamnă clădirea muzeului, în care trebuie să se realizeze un proiect de consolidare pe tot ce înseamnă clădirea veche a muzeului."

Ministerul Culturii așteaptă modificarea legislației pentru a se putea implica.

RADU BOROIANU, secretar de stat, Ministerul Culturii: " Ministerul Culturii lucrează la un proiect legislativ care, într-o fază în care statul va suferi transformări benefice, sperăm, prin proiectul de regionalizare, în același timp, să existe o coerență în politicile culturale și care va permite ministerului să reintre în drepturile sale de autoritate de reglementare în domeniu ."

Pâna atunci, însă, directorii muzeelor trebuie să găseasca singuri soluții pentru ca instituțiile pe care le conduc să nu își închidă porțile.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Restuirea taxei de poluare, în transe, din bugetul Fondului de Mediu ( 10 Iunie 2014 )

    Rambursări în tranșe! Șoferii își vor primi înapoi banii dați statului prin taxa de poluare și emisii poluante auto, din 2012. Restituirile se vor face pe parcursul a cinci ani, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, în baza ordonanței de urgență 8/2014, dată de Guvernul Ponta. Potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Mediului și ministrului de Finanțe, banii pentru restituiri provin din încasările aferente...

  • Zeci de mii de bucureșteni, la "Noaptea Muzeelor" ( 19 Mai 2013 )

    Programul "Noaptea Muzeelor" i-a atras, și anul acesta, ca un magnet, pe bucureșteni, care au stat ore în șir la cozi pentru a vizita expozițiile dorite. De departe, cel mai aglomerat a fost Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", acolo unde numărul vizitatorilor a depășit 18 mii.

  • Zeci de mii de vizitatori s-au bucurat de Noaptea Muzeelor ( 20 Mai 2012 )

    Noapte albă, pentru muzeele din Capitală și din țară! Zeci de mii de vizitatori au trecut pragul instituțiilor de cultură, care au avut intrarea liberă cu ocazia evenimentului intitulat Noaptea Muzeelor. La Antipa, oamenii au stat la o coadă care părea interminabilă, încă de la lăsarea serii.

  • "Noaptea muzeelor", la a șaptea ediție ( 15 Mai 2011 )

    Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, proiectul intitulat "Noaptea Muzeelor" s-a bucurat de un succes deosebit și la cea de-a șaptea ediție. Muzeele din Capitala României s-au dovedit, și anul acesta, neîncăpătoare, motiv pentru care organizatorii au instituit măsuri speciale de ordine și siguranță.

  • Theodor Paleologu, in atentia Corpului de Control al primului ministru ( 4 Decembrie 2010 )

    Fostul ministru al Culturii și Cultelor, Theodor Paleologu, ar putea fi tras la răspundere, după ce a plătit, anul trecut, 26 de milioane de euro, sub formă de drepturi de autor, pentru lucrările de renovare de la două muzee. Contractul încheiat pentru reamenajarea Muzeului "Grigore Antipa", în valoare de 13 milioane de euro, a fost semnat pe 25 noiembrie 2008.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2