Date companie
 
 
 
 

Peștera Meziad, din Munții Apuseni, redeschisă turiștilor, pe acorduri de muzică clasică

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Octombrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : turisti, muzica, bihor, concert, apuseni, lumina, pestera, meziad, clasica, galerii
 

Inaugurare specială, cu un concert de muzică clasică, în Munții Apuseni! Una dintre cele mai spectaculoase pesteri din România, cea de la Meziad, din judetul Bihor, a fost redeschisă publicului, după nouă luni de lucrări de amenajare. La inaugurare, formația "Clarineții" a susținut un concert de muzică clasică, într-o galerie de lângă intrarea în peșteră. Dupã ce s-au delectat cu acordurile de vioarã si violoncel, turistii s-au putut da cu tiroliana, între punctele de acces ale pesterii. Primii turisti au avut parte de excursii ghidate pe un traseu subteran în lungime totalã de o mie de metri.

PAUL IACOBAS, coordonator proiect "Pestera Meziad a fost descoperitã acum cateva sute de ani ,de catre un austriac pe nume Adolf Schnidel, apare azi într-o mouã luminã, este o pesterã veche. Practic, veti parcurge o distantã de 1050 de metri, care se întinde pe 2 nivele."

În Pestera Meziad au fost descoperite vestigii din paleolitic si neolitic. Peștera este importantă atât pentru "depozitul paleontologic", cât și pentru cei aproximativ 20.000 de lilieci din 8 specii care hibernează în galeriile sale. La sfârsitul anilor '80, pestera a fost abandonatã si, apoi, vandalizatã de localnici, care au distrus o mare parte din stalagmite si stalactite, în cãutare de cristale si cuart. Pestera Meziad a fost amenajatã cu fonduri de la o fundatie americanã și cu bani alocați de Primãria Remetea. S-au refãcut treptele, balustradele dar si iluminarea traseului pe baza celor mai noi tehnologii în domeniu.

AMBIANȚà "Puteti compara accesul în pesterã, dacã priviti în dreapta dumneavoastrã."

Reamenajarea pesterii "Pestera Meziad" a costat peste 180.000 lei. Turiștii au parte, acum, de o nouă lumină și de căi de acces sigure și rezistente. Potrivit autorităților bihorene, Peștera Meziad va fi inclusã într-un traseu turistic, alãturi de alte patru pesteri: Ursilor, Farcu, Ungurul Mare si Vadu Crișului.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2