Inaugurare specială, cu un concert de muzică clasică, în Munții Apuseni! Una dintre cele mai spectaculoase pesteri din România, cea de la Meziad, din judetul Bihor, a fost redeschisă publicului, după nouă luni de lucrări de amenajare. La inaugurare, formația "Clarineții" a susținut un concert de muzică clasică, într-o galerie de lângă intrarea în peșteră. Dupã ce s-au delectat cu acordurile de vioarã si violoncel, turistii s-au putut da cu tiroliana, între punctele de acces ale pesterii. Primii turisti au avut parte de excursii ghidate pe un traseu subteran în lungime totalã de o mie de metri.
PAUL IACOBAS, coordonator proiect "Pestera Meziad a fost descoperitã acum cateva sute de ani ,de catre un austriac pe nume Adolf Schnidel, apare azi într-o mouã luminã, este o pesterã veche. Practic, veti parcurge o distantã de 1050 de metri, care se întinde pe 2 nivele."
În Pestera Meziad au fost descoperite vestigii din paleolitic si neolitic. Peștera este importantă atât pentru "depozitul paleontologic", cât și pentru cei aproximativ 20.000 de lilieci din 8 specii care hibernează în galeriile sale. La sfârsitul anilor '80, pestera a fost abandonatã si, apoi, vandalizatã de localnici, care au distrus o mare parte din stalagmite si stalactite, în cãutare de cristale si cuart. Pestera Meziad a fost amenajatã cu fonduri de la o fundatie americanã și cu bani alocați de Primãria Remetea. S-au refãcut treptele, balustradele dar si iluminarea traseului pe baza celor mai noi tehnologii în domeniu.
AMBIANȚÃ "Puteti compara accesul în pesterã, dacã priviti în dreapta dumneavoastrã."
Reamenajarea pesterii "Pestera Meziad" a costat peste 180.000 lei. Turiștii au parte, acum, de o nouă lumină și de căi de acces sigure și rezistente. Potrivit autorităților bihorene, Peștera Meziad va fi inclusã într-un traseu turistic, alãturi de alte patru pesteri: Ursilor, Farcu, Ungurul Mare si Vadu Crișului.
Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.
Val de avalanșe, în zona Bâlea din munții Făgăraș! Conform specialiștilor de la Avalanșe în Carpați, valurile de zăpadă sunt de dimensiuni mici și medii. ”În urma încălzirii accentuate și a ploilor din ultimele zile au fost semnalate...
Distracție în acest weekend în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor! Turiștii se bucură de aer curat, distracție în aer liber, sporturi de iarnă și bunătăți tradiționale.
Tot mai frecvent, salvamontiștii maramureșeni sunt solicitați să intervină pentru salvarea ucrainenilor care trec granița în țara noastră și ajung să rătăcească pe cărările înzăpezite ale munților Maramureșului.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării, cinstind, astfel, Botezul Domnului în apa Iordanului. Boboteaza, această mare sărbătoare creștină, este celebrată conform tradiției...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019