Date companie
 
 
 
 

Premieră medicală realizată de cercetătorii de la U.M.F. Cluj Napoca

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Martie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : medici, premiera, porci, cercetatori, stem, celule, experiment, osos, implant, dentar
 

Premiera medicală în România! O echipă de cercetători din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Cluj Napoca dezvoltă un proiect de implantare de celule stem în structura dinților la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă a maxilarului. Celulele stem sunt recoltate din țesutul adipos al porcilor, scopul fiind acela de regenerarea osoasă a alveolelor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment, dar medicii speră să poată aplica în curând acest tratament revoluționar și oamenilor, în așa fel încât pacienții cu probleme osoase să poată beneficia de implanturi dentare.

ARANKA ILEA, medic "Avem un experiment în desfășurare, care constă în implantarea unor celule stem, recoltate de la porc și sunt implantate în alveolele postextracționale. Urmărim regenerarea osoasă."

Experimentul este făcut pe porci, deoarece structura dinților acestor animale seamănă foarte bine cu cea a omului. Cercetătorii spun că animalele nu au de suferit în timpul experimentelor.

COSMIN PEȘTEAN, șef lucrări, U.S.A.M.V. Cluj "Am apelat la anestezie generală, inhalatorie și intravenoasă, pentru a putea răspunde tuturor necesităților unei astfel de intervenții."

În mod obișnuit, medicii dentiști sunt nevoiți să facă augmentare sau adiție osoasă, din os recoltat de la pacient sau din substitut osos recoltat de la animal și tratat sau din os artificial. Dacă experimentul realizat de oamenii de știință clujeni va da rezultate și în cazul oamenilor, atunci problema refacerii osului în scopul implantării ar putea fi rezolvată cu ajutorul celulelor stem.

RADU CÂMPIAN
decan, Facultatea de Medicină, U.M.F. Cluj Napoca "Este un vis frumos, dar care începe să devină realizabil, adică de a produce dinți noi unui organism care și-a pierdut dinții naturali."

Pentru a se ajunge aici, sunt necesare studii clinice care să dovedească eficiența experimentelor. Trecerea spre pacienți, la început voluntari, se va putea face după adoptarea unui protocol la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să existe o bancă de celule stem de acest gen. Primele implanturi cu celule stem la porci au început în februarie, iar proiectul se va încheia a anului viitor, tot în februarie.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2