Date companie
 
 
 
 

Premieră medicală realizată de cercetătorii de la U.M.F. Cluj Napoca

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Martie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : medici, premiera, porci, cercetatori, stem, celule, experiment, osos, implant, dentar
 

Premiera medicală în România! O echipă de cercetători din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Cluj Napoca dezvoltă un proiect de implantare de celule stem în structura dinților la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă a maxilarului. Celulele stem sunt recoltate din țesutul adipos al porcilor, scopul fiind acela de regenerarea osoasă a alveolelor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment, dar medicii speră să poată aplica în curând acest tratament revoluționar și oamenilor, în așa fel încât pacienții cu probleme osoase să poată beneficia de implanturi dentare.

ARANKA ILEA, medic "Avem un experiment în desfășurare, care constă în implantarea unor celule stem, recoltate de la porc și sunt implantate în alveolele postextracționale. Urmărim regenerarea osoasă."

Experimentul este făcut pe porci, deoarece structura dinților acestor animale seamănă foarte bine cu cea a omului. Cercetătorii spun că animalele nu au de suferit în timpul experimentelor.

COSMIN PEȘTEAN, șef lucrări, U.S.A.M.V. Cluj "Am apelat la anestezie generală, inhalatorie și intravenoasă, pentru a putea răspunde tuturor necesităților unei astfel de intervenții."

În mod obișnuit, medicii dentiști sunt nevoiți să facă augmentare sau adiție osoasă, din os recoltat de la pacient sau din substitut osos recoltat de la animal și tratat sau din os artificial. Dacă experimentul realizat de oamenii de știință clujeni va da rezultate și în cazul oamenilor, atunci problema refacerii osului în scopul implantării ar putea fi rezolvată cu ajutorul celulelor stem.

RADU CÂMPIAN
decan, Facultatea de Medicină, U.M.F. Cluj Napoca "Este un vis frumos, dar care începe să devină realizabil, adică de a produce dinți noi unui organism care și-a pierdut dinții naturali."

Pentru a se ajunge aici, sunt necesare studii clinice care să dovedească eficiența experimentelor. Trecerea spre pacienți, la început voluntari, se va putea face după adoptarea unui protocol la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să existe o bancă de celule stem de acest gen. Primele implanturi cu celule stem la porci au început în februarie, iar proiectul se va încheia a anului viitor, tot în februarie.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Premiera spectacolului ”D'ale carnavalului”, la Teatrul Masca ( 8 Noiembrie 2019 )

  ”D`ale carnavalului”, în premieră la Teatrul Masca! Aseara a avut loc marea premieră a mult așteptatului spectacol regziat de Mihai Mălaimare. Carnavalul care este inspirat după operele lui Ion Luca Caragiale...

 • Copilul dispărut din Pecineaga, găsit mort într-un bazin de dejecții ( 8 Noiembrie 2019 )

  Copilul de opt ani din localitatea Pecineaga, județul Constanța, dispărut la sfârșitul săptămânii trecute, a fost găsit în această dimineața într-un bazin de colectare al unor ferme de porci situată la 2 km de casa lui.

 • ”D'ale carnavalului”, la Teatrul ”Masca” ( 2 Noiembrie 2019 )

  Premieră de zile mari, la Teatrul Masca! Piesa de comedie „D’ale carnavalului”, de referință în creația lui Ion Luca Caragiale, este pusă în scenă în mod inedit, la Teatrul Masca, în regia lui Mihai Mălaimare.

 • Caz confirmat de îmbolnăvire provocată de West Nile, la Galați ( 19 Iulie 2019 )

  A fost confirmata prima infecție cu virusul West Nile din acest sezon, în cazul unui bărbat din Galați. Specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației să evite expunerea la țânțari.

 • Circa 300 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la Neversea ( 5 Iulie 2019 )

  Bilanț nefast după prima noapte de distracție! Peste 200 de adulți și 75 de minori prezenți pe litoral, la festivalul Neversea, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aceștia s-au prezentat la punctele de prim ajutor amplasate pe plajă, cu diferite afecțiuni. 

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2