Date companie
 
 
 
 

Previziuni optimiste pentru economie

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Februarie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Prognoza inflatie
 

Banca Națională a României a redus puternic prognoza de inflație, la 7% pentru finalul anului, și la 4,2% pentru 2024, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu. Anteriorul raport asupra inflației, din decembrie 2022, arăta o inflație de 11,2% pentru finele acestui an. Isărescu a remarcat faptul că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul Uniunii Europene în ceea ce privește rata inflației, doar opt țări plasându-se în fața țării noastre.

RALUCA ALEXE, reporter

”La reducerea tendințelor inflaționiste au contribuit scăderea prețurilor energiei, cotația pretrolului Brent și aprecierea leului față de dolar, dar și schemele de sprijin acordate de Guvern. Și consumul a scăzut, dar și salariul mediu. În același timp, au crescut investițiile ce au susținut cererea.”

Și deși previziunile par optimiste, oamenii nu simt îmbunătățirea situației economice a României, ba chiar spun că se descurcă tot mai greu și nu au speranțe la o redresare prea curând.

”Zilnic, toate produsele, sau aproape toate, sunt cu un leu, doi, mai scumpe, e firesc ca să simți, te duci cu o sută de lei și în traistă nu iei mai nimic.”

”Bani mai mulți din buzunar, golirea portofelului, ce să facem, dacă așa se tinde către… Părerea mea e că o să mai crească și nu e bine, pentru că lumea nu are bani, pensionari mulți, bolnavi.”

Guvernatorul BNR mai spune că este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns în prezent la circa 10% din PIB, situație asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 - 2008. Și politica monetară și-a făcut datoria, în condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare. Totuși, Isărescu nu exclude scăderea dobânzii de referință, având în vedere că rata inflației se apropie de nivelul ratei de politică monetară.


Previziuni optimiste pentru economie

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2