Date companie
 
 
 
 

Primăvara, sărbătorită la Odorheiul Secuiesc

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Februarie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, primavara
 

Chiar dacă abia am trecut de mijlocul lui februarie, locuitorii din Odorheiul Secuiesc și-au luat deja rămas bun de la iarnă. Oamenii au participat la un ritual străvechi, Fărșangul, prin care au alungat spiritele rele, frigul și întunericul. Mascați și costumați în straie bizare, participanții au colindat străzile și au făcut zarvă mare.

AMBIANȚĂ mascați printre copii

VOXURI:

"Cum vi se par? Interesant, se joacă cu copii, se arată lucruri tradiționale pe care nu le cunoaștem."

"Ne place și ne-am dori să cât mai mult, sã păstrăm tradițiile pentru copii, pentru nepoți."

Personajul central este Ieș, un bărbat păcătos căruia i-a plăcut distracția, reprezentat de o păpușă de paie.

AMBIANȚĂ dans și ruperea momâii

VOX: "Este un tip pe nume Ieș care va fi înmormântat, asta însemnând sfârșitul iernii, sfârșitul fărșangului, și își ia rămas bun de la cele 12 soții, adică cele 12 luni și cei 365 de copii, adică zilele anului."

Oamenii cântã și danseazã în jurul lui Ieș până îi dau foc.

AMBIANță dans, momâia în flãcãri

Ritualul datează din Evul Mediu și este sărbătorit în fiecare an în Ardeal. Fărșangul semnifică începutul primăverii și precede intrarea în postul Paștelui.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

  La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

 • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

  O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 • Vestitorul primăverii ( 1 Martie 2020 )

  În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un șnur alb și roșu este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii.

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2