Date companie
 
 
 
 

Proteste pro și contra Roșia Montană, în Apuseni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Octombrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : proteste, Rosia Montana
 

Patru mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, la Câmpeni, în județul Alba, pentru a manifesta împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Protestatarii au venit cu steaguri tricolore, cu bannere pe care tipăriseră mesaje anti-exploatare, dar și cu vite la jug, pentru a demonstra că se poate face agricultură în zona exploatării miniere. Oamenii sunt revoltați și din pricina declarațiilor premierului Victor Ponta, care a susținut că la Câmpeni ar protesta grupuri extremiste și că autoritățile sunt pregătite să intervină. Protestatarii le-au oferit guvernanților și sugestii cu privire la modul în care pot colecta bani la buget.

AMBIANȚĂ - un profesor le transmite, de la microfon, guvernanților să colecteze taxele

Participanții au adoptat și o "proclamație", în care cer demisia inițiatorilor proiectului de lege Roșia Montană și interzicerea mineritului cu cianuri și a extragerii gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Cei vizati sunt ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duțu, precum și a premierului Victor Ponta, și crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a "afacerii Roșia Montană".

Dacă la Câmpeni s-a strigat împotrivă, concomitent, la Roșia Montană, au avut loc manifestații în favoarea exploatărilor miniere. În mod simbolic, cei 33 de ortaci, care s-au blocat, luna trecută, timp de cinci zile, în galeria Catalina, au intrat din nou în subteran, pentru două ore.

AMBIANTA - intră minerii în mină: Noroc bun!

NICOLAE TOMA, "Ne-am hotărât să reintrăm în mină pentru că noi vrem locuri de muncă. Nu putem să trăim fără locuri de muncă. Nu cum spun alții că fac agricultură, că trăiesc din fructe de pădure, domnule, nu se trăiește din fructe de pădure! Nu se poate trăi fără minerit, în țara asta!"

Rudele minerilor și localnicii au scandat lozinci de susținere, în fața minei.

AMBIANȚĂ Solidaritate! Solidaritate!

VOX:"Noi rămânem afară să-i susținem. Că, și noi, de 7 ani, de când s-a închis mina, stăm acasă făra niciun ban."

VOX: "Dacă nu lucrăm, nu avem cu ce trăi."

CRISTIAN ALBU, lider sindical: "Eu cred că investițiile sunt benefice pentru toată România. Atât pentru noi, cât și pentru restul locuitorilor."

AMBIANȚĂ: ies minerii și aplaudă lumea« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ambulanțierii au protestat pentru că nu primesc stimulent de risc ( 10 Iunie 2020 )

  Proteste ale angajaților de la Ambulanță în mai multe orașe din România! Timp de două ore, în intervalul 10.00 – 12.00, angajații serviciilor de ambulanță au protestat pentru că, deși lucrează la acest serviciu de intervenție și se află în linia întâi în lupta împotriva COVID-19, legislația nu prevede ca ei să primească stimulent de risc. 

 • Protestele sindicaliștilor din penitenciare, suspendate pentru negocieri cu Guvernul ( 21 Mai 2019 )

  Sindicaliștii din penitenciare suspendă protestele! Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare și Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar au suspendat protestele declanșate în luna mai, după ce au primit o invitație...

 • Ministrul Educației renunță la modificările aduse admiterii în învățământul liceal ( 14 Mai 2019 )

  Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a anunțat că renunță la modificările aduse admiterii în învățământul liceal, astfel că etapele înscrierii elevilor la liceu vor începe de miercuri, 15 mai, așa cum era prevăzut inițial în calendarul examenelor.

 • Manifestanții pro Kovesi, în stradă ( 31 Martie 2019 )

  Românii au ieșit, din nou, în stradă! În Capitală, peste 1000 de persoane s-au adunat în Piața Universității pentru a-și arăta nemulțumirile față de modificările aduse legilor justiției. 

 • Ciobanii, revoltați de majorarea taxei de pășunat ( 30 Martie 2019 )

  Proteste ale fermierilor, în județul Bihor! Mai mulți ciobani și păstori din localitatea Mădăras au venit în fața Consililului Județean, pentru a-și arăta mâhnirea față de faptul că Primăria a majorat taxa de pășunat.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2