Date companie
 
 
 
 

"Roata in flacari", la Brasov

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : primavara, obicei, roata in flacari
 

Brașovenii din comuna Șinca Nouă nu uită de tradiția ''Roții în flăcări.'' În fiecare primăvară, tinerii se adună pe culmile dealurilor și se împart în două grupuri. La lăsarea întunericului, ei strigă numele fetelor rămase nemăritate și fac haz pe seama feciorilor tomnatici. Apoi, flăcăii aprind roți învelite cu paie și le dau drumul la vale. Datina spune că, înainte de a arunca roțile, tinerii trebuie să meargă în alai catre cel care le va fi gazdă.

AMBIANȚĂ oamenii cântă pe stradă

Gazda este, de fiecare dată, un localnic necăsătorit, care stă cât mai aproape de un deal. De opt ani, cel care primește musafirii este Adrian, viceprimarul de 28 de ani al comunei.

ADRIAN CIOCAN, gazda evenimentului: "-Am rolul de a strange feciorii din sat si de a face aceasta roata. -Cati feciori ai strans? -Sunt până la 30-40 de feciori."

Sătenii îmbrăcați în straie populare se adună în ograda lui Adrian și așteaptă ca flăcăii să pregătească roțile.

AMBIANȚĂ băieții fac o roată

AMBIANȚĂ cade o roată și se aude cum strigă oamenii

VOX:"Foarte frumos. E un obicei foarte frumos si este vechi."

Evenimentul este organizat în fiecare an înainte de postul Paștelui.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Vestitorul primăverii ( 1 Martie 2020 )

  În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un șnur alb și roșu este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii.

 • Hora Bucovinei, la Bucșoaia ( 20 Mai 2019 )

  Joc și voie bună în inima Bucovinei! Zeci de mii de oameni au luat parte la sărbătoarea "Hora Bucovinei", organizată în localitatea Bucșoaia, din județul Suceava. Evenimentul care a devenit o tradiție în rândul bucovinenilor...

 • Starea de astenie se instalează atunci când vremea se schimbă ( 2 Martie 2019 )

  Oboseală fizică și mentală, constantă? Tristețe fără un motiv aparent? Nu aveți poftă de mâncare? Ar putea fi semnele asteniei de primăvară. Din ce în ce mai multe persoane suferă la fiecare schimbare de anotimp. Starea de astenie se instalează brusc, atunci când vremea începe să se încălzească, iar zilele sunt tot mai lungi. Organismul trebuie să se adapteze brusc la noutate, după o iarnă în care a depus eforturi pentru a se menține pe linia de plutire.

 • Șoferi exasperați: primăvara se numără gropile ( 2 Februarie 2019 )

  După îngheț, apar gropile! Sau cel puțin așa ne-am obișnuit în ultima perioadă. Șoferii se plâng pentru că după fiecare iarnă ajung cu mașinile în service. Astfaltul de proastă calitate sau soluțiile anti-îngheț, amestecate cu sare dată în exces, par să fie principalii vinovați pentru craterele formate în București.

 • Cod galben de ploi, valabil pentru jumătate din țară ( 30 Martie 2018 )

  Este cald, însă vremea frumoasă nu ține mult! Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare de tip cod galben de ploi valabilă pentru mai mult de jumatăte din tara. De asemenea, a fost emisă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2