Date companie
 
 
 
 

România are nevoie urgentă de un program de screening pentru cancer mamar

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Decembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cancer, mamar
 

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România! Practic, reprezintă a treia cauză de mortalitate. În fiecare oră este diagnosticat un caz nou de cancer la sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. Cadrele medicale în domeniu spun că România are nevoie urgentă de un program de screening pentru cancer mamar.

FLORIAN NICULA, medic coordonator programe de prevenire si control cancer
"Nevoia de organizare a unui program național de screening mamar este foarte mare, este recunoscută de toată lumea, însă pentru implementarea unui astfel de program este nevoie de o serie de etape: etapa de cuantificare, de evaluare a resurselor de care suntem în stare să le utilizăm s-a încheiat, împreună cu o etapă de pilotare, care a oferit un studiu de fezabilitate dacă vreți, pe un număr de mamografe, câte femei pot fi testate anual, câte femei pozitive, câte să fie reevaluate, câte în final, cancere, microcancere să se descopere într-un program de screening." 

La noi în țară sunt depistate mai multe femei cu cancer la sân decât media europeană.

CEZAR IRIMIA, președinte, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

"Am constatat că suntem peste media europeană de depistare a acestei forme de cancer, adică media europeană e o femeie depistată la o mie de femei, iar la noi din păcate sunt 3 femei la mia de femei screenate. Deci există o necesitate de a demara urgent un program de screenning pe cancerul mamar, dar nu numai și pentru asta ar trebui să facem ceva, să facem o presiune constructivă asupra autorităților să demarăm acest program. Ne-am cam săturat de declarații, fiecare guvernare a promis screenning. Screeningul aduce numai avantaje, costuri mici și șanse de supraviețuire mari."

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de 25,1%, la mare distanță de cancerul de colon 11,9% și cancerul de col uterin 8,6%.

CEZAR IRIMIA, președinte, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

"Poate schimbăm un pic și graficele acelea europene care ne situează așa cum am mai spus pe primul loc la mortalitate și pe ultimul loc la finanțare. În România, anual avem aproape 10.000 de noi cazuri de cancer mamar și peste 3.000 dintre femeile depistate, pierd lupta cu boala."

În mediul rural, aproape 80% dintre femei nu își fac niciodată un control sau nu ajung la medic.

CEZAR IRIMIA, președinte, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

"Nu au fost niciodată la un control al sânilor, aceasta este realitatea dură, dar este realitate. Un screening mamar le-ar fi ajutat, le-ar fi adus aproape de medic și mamografia este necesară să se facă, iar cancerul mamar depistat la timp în faze incipiente este perfect vindecabil, de aceea noi ar trebui să avem grijă de doamnele noastre, noi bărbații, în special de mamele noastre, de soțiile noastre ca să nu mai avem parte de tragedii așa cum avem în ziua de astăzi ."

Organizația Mondială a Sănătății recomandă screeningul prin mamografie organizat pentru populația feminină cu vârste între 50 și 69 ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare.


România are nevoie urgentă de un program de screening pentru cancer mamar

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Controale privind programarea bolnavilor cronici în spitale ( 12 Iunie 2020 )

  Reacție la vârful Ministerului Sănătății, în cazul bolnavilor de cancer care au stat la cozi care se întindeau pe sute de metri, la Insitutul Oncologic din Cluj, deși controlul se face pe bază de programare! Pacienții...

 • Bolnavii de cancer și medicii oncologi cer noi clarificări ( 9 Aprilie 2020 )

  Pacienții din România, în special cei bolnavi de cancer, cei cu boli cronice și persoanele care beneficiat de transplant sunt panicați din cauza interdicțiilor impuse în perioada stării de urgență. Documentul transmis...

 • Campanie gratuită de vaccinare anti-HPV, din ianuarie 2020 ( 16 Noiembrie 2019 )

  Vaccinare gratuită anti-HPV, din ianuarie 2020! Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV. 20.000 de doze vor fi distribuite, începând cu săptămâna viitoare, la direcțiile de sănătate publică.

 • Leo Iorga s-a stins din viață ( 2 Noiembrie 2019 )

  Solistul de la Compact, Leo Iorga, s-a stins din viață, în această dimineață, la vârsta de 54 de ani a anunțat cântărețul și compozitorul, Adrian Ordean, fostul său coleg de trupă, pe pagina sa de facebook.

 • ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, o campanie de prevenire a cancerului de sân ( 18 Octombrie 2019 )

  Campanie de informare pentru prevenirea cancerului de sân! Campania ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!” se desfășoară într-un centru comercial din Capitală, unde studente la medicină, împreună cu...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2