Date companie
 
 
 
 

România beneficiază doar de jumătate din necesarul de medici

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Martie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : medici, sistem medical, UE, exod
 

Sistemul medical din România continuă să sufere, nu doar din cauza lipsei banilor, ci și din cauza exodului medicilor în străinătate. În țara noastră, activează 43.000 de medici, adică mai puțin de doi medici la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 3,6 medici la mia de locuitori.

VASILE ASTĂRĂSTOAE, președinte, Colegiul Medicilor: "Niciodată, din 1957, atunci când medicii au fost eliberați, niciodată nu a existat un asemena deficit. În România, nu o să vină nimeni, pentru că venitul unui medic rezident este de 200 de euro, al unui specialist 495 de euro, iar în UE, venitul mediu la rezidenți e de 1.100 de euro, iar un medic specialist câștigă 7.800 de euro."

În spitale, situația este de-a dreptul alarmantă! Există un deficit major de medici, în cazul unor specialități importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie. În plus, spitalele din 27 de județe funcționează fără a avea acoperite toate specialitățile. Autoritățile recunosc că este nevoie de schimbări, însă totul rămâne deocamdată la nivel de discurs.

RITLI LADISLAU, ministrul Sănătății: "Condiția medicului de spital se va schimba odată cu schimbarea mediului spitalicesc, a formei de organizare și funcționare, care să permită obținerea unor performanțe profesionale cu o recompensă a performanței."

Cum s-ar putea realiza această schimbare ?

LUCIAN DUȚĂ, președinte C.N.A.S.: "Creșterea veniturilor medicilor, astfel încât să împiedice exodul acestora în ultimii ani. Pentru a dubla salariile doctorilor, ar fi nevoie de o injecție de capital de aproximativ 600-700 de milioane de euro."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Caz confirmat de îmbolnăvire provocată de West Nile, la Galați ( 19 Iulie 2019 )

  A fost confirmata prima infecție cu virusul West Nile din acest sezon, în cazul unui bărbat din Galați. Specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației să evite expunerea la țânțari.

 • Circa 300 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la Neversea ( 5 Iulie 2019 )

  Bilanț nefast după prima noapte de distracție! Peste 200 de adulți și 75 de minori prezenți pe litoral, la festivalul Neversea, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aceștia s-au prezentat la punctele de prim ajutor amplasate pe plajă, cu diferite afecțiuni. 

 • Inspecția tehnică periodică a mașinilor, în spațiul UE și Republica Moldova ( 8 Iunie 2019 )

  Veste bună pentru șoferi! Potrivit proiectului de lege inițiat de senatorii PSD, Tit-Liviu Brăiloiu și Șerban Nicolae, românii ar putea face inspecția tehnică periodică a mașinilor oriunde în Uniunea Europeană și în Republica Moldova.

 • Peste 300 de oameni, înțepați de căpușe din martie până acum ( 29 Mai 2019 )

  Peste 300 de oameni înțepați de căpușe au ajuns la spital din martie până acum, în Sibiu. Numărul pacienților este mai mic cu 500 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în ultima săptămână, respectiv 78 de persoane față de 173 de cazuri din aceeași săptămână a anului trecut.

 • România și alte cinci state din U.E., afectate de emigrație ( 1 Aprilie 2019 )

  Emigrația, motiv de îngrijorare în sudul și estul Uniunii Europene! Pentru cetățenii din România și alte cinci state din zonă, emigrația este un factor mult mai mare de preocupare decât imigrația, în contextul regresului demografic...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2