Date companie
 
 
 
 

România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Aprilie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : coruptie, post, washington, pandemie, copronavirus
 

Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele în care corupția înflorește pe timp de pandemie, pe seama nenorocirii oamenilor. Îi sunt alături Columbia, Bangladesh sau Argentina. În graba lor de a procura resursele necesare, de la măști sanitare la alimente, guvernele renunță la licitații, pentru a accelera achizițiile publice. Iar acest lucru lasă loc unor afaceri necurate. Cât la sută din banii de achiziții ajung în buzunarele birocraților corupți, ale contractorilor apropiați de aceștia sau în vistieria sindicatelor corupte?", se întreabă jurnaliștii americani.

COSMINA STOIAN, reporter "România este un exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măști de protecție ascund acțiuni ilicite. Publicația Washington Post menționează cazul unei mici firme specializate în comerțul cu tutun și băuturi alcoolice, care a obținut contracte pentru a produce măști sanitare, la un preț de două ori mai mare decat cel de pe piață. Contractele, în valoare totală de 12,6 milioane de dolari, au fost perfectate după ce un furnizor din domeniul medical, exclus de la obținerea de contracte cu statul din cauza taxelor neplătite, a încheiat un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool."

În perioada stării de urgență, achizițiile statului sunt efectuate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea președintei acestei instituții, Cornelia Nagy, numită în funcție în 2018, de către premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Cu puțin timp în urmă, cabinetul doamnei Nagy ne-a transmis un mesaj în care ni s-a recomandat să adresăm solicitarea noastră către Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat Raed Arafat. Vom reveni cu detalii pe acest subiect în jurnalele noastre următoare. La sfârșitul lunii martie, Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București s-a autosesizat în acest caz. Însă, potrivit dispozițiilor legale, acesta nu avea competența funcțională după calitatea persoanei, nefiind vorba de militari implicați, așa că a declinat dosarul la DNA. Nereguli găsim și la case mai mari. În Statele Unite, Agenția Federală de Management al Urgențelor a oferit, fără licitație, un contract de 55 de milioane de dolari pentru măști de protecție unei companii care nu s-a mai ocupat până acum de producerea sau achiziționarea de echipamente medicale și care vinde măștile statului la suprapreț. În Bangladesh și Columbia, ajutoarele alimentare oferite celor săraci au reprezentat o ocazie pentru oficialii locali să obțină profituri ilicite.


România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Cătălin Ivan: Bogdan Stanoevici a pierdut lupta cu sistemul medical românesc ( 15 Ianuarie 2021 )

  Dispariția prematură a lui Bogdan Stanoevici a lăsat un gol imens pentru cei care l-au cunoscut și apreciat. După o carieră pe scenă și pe marile ecrane, a dorit să se implice în politică, pentru că își dorea o reformă reală a României. Atacat de virusul SARS-CoV-2, sistemul de sănătate românesc nu a fost suficient pentru a-l salva. Un mesaj emoționant vine de la liderul Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, care l-a cunoscut bine pe Bogdan. Au fost adversari politici în 2019, când au candidat la alegerile prezidențiale, dar cu un proiect de țară cu multe similitudini, colegi mai târziu, regăsindu-și puncte comune în dorința de a pune sănătatea și educația în prim plan.

 • Schimbări majore pe piața muncii, provocate de pandemia de coronavirus ( 5 Ianuarie 2021 )

  Pandemia de COVID-19 a afectat piața muncii care se află într-o continuă schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitală a modului de desfășurare al activităților, mutate în majoritatea cazurilor...

 • Trecerea de la postul Crăciunului, la bucatele „de dulce” ( 23 Decembrie 2020 )

  Postul Crăciunului se apropie de final. Vineri, credincioșii care au postit în această perioadă, pot degusta apetisantele preparate pregătite de gospodine în cinstea Nașterii Domnului. Perioada postului...

 • Sfatul nutriționistului, pentru a evita problemele de sănătate după masa de sărbători ( 22 Decembrie 2020 )

  Conform tradiției, românul poartă grija festinului de sărbători. Crăciun, Anul Nou sau Paște înseamnă bucuria de a fi alături de cei dragi, dar și masa încărcată cu bunătăți.

 • Nivelul de stres al angajaților s-a dublat de la începutul pandemiei ( 17 Decembrie 2020 )

  Nivelul de stres al angajaților s-a dublat în timpul pandemiei! Una din patru persoane active în câmpul muncii susține că de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, nivelul de stres resimțit la serviciu s-a dublat, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs. Aceștia se simt copleșiți de sarcinile pe care le au, de teamă, de incertitudine și de izolarea socială, iar trei din 10 respondenți admit că au ajuns deja la burnout. Rezultatele sondajului arată că 20% dintre respondenți estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult șase luni, dacă nivelul de stres se va menține la fel de ridicat, în timp ce aproape 16% susțin că acest lucru se va întâmpla într-un an de zile.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2