Date companie
 
 
 
 

România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Aprilie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : coruptie, post, washington, pandemie, copronavirus
 

Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele în care corupția înflorește pe timp de pandemie, pe seama nenorocirii oamenilor. Îi sunt alături Columbia, Bangladesh sau Argentina. În graba lor de a procura resursele necesare, de la măști sanitare la alimente, guvernele renunță la licitații, pentru a accelera achizițiile publice. Iar acest lucru lasă loc unor afaceri necurate. Cât la sută din banii de achiziții ajung în buzunarele birocraților corupți, ale contractorilor apropiați de aceștia sau în vistieria sindicatelor corupte?", se întreabă jurnaliștii americani.

COSMINA STOIAN, reporter "România este un exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măști de protecție ascund acțiuni ilicite. Publicația Washington Post menționează cazul unei mici firme specializate în comerțul cu tutun și băuturi alcoolice, care a obținut contracte pentru a produce măști sanitare, la un preț de două ori mai mare decat cel de pe piață. Contractele, în valoare totală de 12,6 milioane de dolari, au fost perfectate după ce un furnizor din domeniul medical, exclus de la obținerea de contracte cu statul din cauza taxelor neplătite, a încheiat un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool."

În perioada stării de urgență, achizițiile statului sunt efectuate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea președintei acestei instituții, Cornelia Nagy, numită în funcție în 2018, de către premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Cu puțin timp în urmă, cabinetul doamnei Nagy ne-a transmis un mesaj în care ni s-a recomandat să adresăm solicitarea noastră către Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat Raed Arafat. Vom reveni cu detalii pe acest subiect în jurnalele noastre următoare. La sfârșitul lunii martie, Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București s-a autosesizat în acest caz. Însă, potrivit dispozițiilor legale, acesta nu avea competența funcțională după calitatea persoanei, nefiind vorba de militari implicați, așa că a declinat dosarul la DNA. Nereguli găsim și la case mai mari. În Statele Unite, Agenția Federală de Management al Urgențelor a oferit, fără licitație, un contract de 55 de milioane de dolari pentru măști de protecție unei companii care nu s-a mai ocupat până acum de producerea sau achiziționarea de echipamente medicale și care vinde măștile statului la suprapreț. În Bangladesh și Columbia, ajutoarele alimentare oferite celor săraci au reprezentat o ocazie pentru oficialii locali să obțină profituri ilicite.


România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Analistul de geopolitică și studii de securitate Alba Popescu, dublă lansare de carte ( 24 Septembrie 2020 )

  Eveniment cultural, în București! Analistul de geopolitică și studii de securitate Alba Popescu și-a lansat două volume: "Analize incomode" și "Geopolitică și pandemie"! La eveniment au participat peste 50 de personalități...

 • Oamenii preferă autoturismul personal ca mijloc de transport ( 8 Septembrie 2020 )

  Mașina personală este mijlocul de transport preferat al românilor în contextul pandemiei de Coronavirus! Așa arata Barometrul IRES-UNSAR privind Perceptia riscului și cultura asigurărilor din România. Vehiculul personal este urmat, în preferințele românilor, de transportul public și de bicicletă.

 • A apărut un virucid sută la sută românesc ( 7 Septembrie 2020 )

  O invenție românească poate ajuta în lupta cu COVID 19. De 7 luni de zile de când pandemia de coronavirus a lovit și țara noastră, zilnic au aparut informații despre lipsa măștilor și produselor de igienă, atât de necesare în lupta cu acest virus periculos. 

 • Pandemia de COVID-19 a prăbușit turismul românesc ( 2 Septembrie 2020 )

  Efectele pandemiei asupra turismului românesc se văd în statistici: sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut cu 44,4%.

 • 500.000 de români vor române fără loc de muncă ( 27 August 2020 )

  Din cauza virusului SARS-COV-2, economiștii estimează, că în perioada următoare, 500.000 de români vor române fără serviciu. Colacul de salvare ar putea fi banii europeni investiți în cele mai importante domenii...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2