Date companie
 
 
 
 

România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Aprilie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : coruptie, post, washington, pandemie, copronavirus
 

Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele în care corupția înflorește pe timp de pandemie, pe seama nenorocirii oamenilor. Îi sunt alături Columbia, Bangladesh sau Argentina. În graba lor de a procura resursele necesare, de la măști sanitare la alimente, guvernele renunță la licitații, pentru a accelera achizițiile publice. Iar acest lucru lasă loc unor afaceri necurate. Cât la sută din banii de achiziții ajung în buzunarele birocraților corupți, ale contractorilor apropiați de aceștia sau în vistieria sindicatelor corupte?", se întreabă jurnaliștii americani.

COSMINA STOIAN, reporter "România este un exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măști de protecție ascund acțiuni ilicite. Publicația Washington Post menționează cazul unei mici firme specializate în comerțul cu tutun și băuturi alcoolice, care a obținut contracte pentru a produce măști sanitare, la un preț de două ori mai mare decat cel de pe piață. Contractele, în valoare totală de 12,6 milioane de dolari, au fost perfectate după ce un furnizor din domeniul medical, exclus de la obținerea de contracte cu statul din cauza taxelor neplătite, a încheiat un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool."

În perioada stării de urgență, achizițiile statului sunt efectuate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea președintei acestei instituții, Cornelia Nagy, numită în funcție în 2018, de către premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Cu puțin timp în urmă, cabinetul doamnei Nagy ne-a transmis un mesaj în care ni s-a recomandat să adresăm solicitarea noastră către Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat Raed Arafat. Vom reveni cu detalii pe acest subiect în jurnalele noastre următoare. La sfârșitul lunii martie, Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București s-a autosesizat în acest caz. Însă, potrivit dispozițiilor legale, acesta nu avea competența funcțională după calitatea persoanei, nefiind vorba de militari implicați, așa că a declinat dosarul la DNA. Nereguli găsim și la case mai mari. În Statele Unite, Agenția Federală de Management al Urgențelor a oferit, fără licitație, un contract de 55 de milioane de dolari pentru măști de protecție unei companii care nu s-a mai ocupat până acum de producerea sau achiziționarea de echipamente medicale și care vinde măștile statului la suprapreț. În Bangladesh și Columbia, ajutoarele alimentare oferite celor săraci au reprezentat o ocazie pentru oficialii locali să obțină profituri ilicite.


România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Accesul la educație pentru toți copiii, în vizor ( 2 August 2020 )

  Am intrat în luna august și tot mai mulți părinți, profesori și elevi se întreabă cum se vor desfășura cursurile din toamnă. Chiar dacă activitățile de vacanță continuă, îngrijorarea părinților, după experiența din primăvară, când cursurile au fost organizate online, se accentuează.

 • Pandemia și depresia ( 25 Iulie 2020 )

  Pandemia i-a afectat psihic grav pe români. Specialiștii sunt de părere că numărul persoanelor care au ajuns în pragul depresiei sau al celor care au decis să își pună capăt zilelor a crescut.

 • Cofetărie în pandemie ( 6 Iulie 2020 )

  Pandemia de coronavirus a închis multe afaceri, dar unii antreprenori s-au ambiționat să reziste chiar și cu restricțiile impuse de autorități. Un lanț de cofetării din capitală a înțeles că cel mai important lucru este să...

 • Șeful Unifarm, anchetat pentru o mită de 760.000 de euro ( 23 Iunie 2020 )

  Directorul general al Companiei Nationale Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este în atenția procurorilor D.N.A.. El este acuzat de fapte de coruptie pentru achizițiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus.

 • Elevii din anii terminali s-au întors la școală ( 2 Iunie 2020 )

  Elevii din anii terminali s-au întors la școală! Între 2 și 12 iunie se vor realiza numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. În această perioadă, durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu și de două ore pentru elevii de gimnaziu, iar pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale, activitatea de pregătire nu va dura mai mult de patru ore pentru elevii de liceu și trei ore pentru gimnaziu.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2