Date companie
 
 
 
 

Românii au sărbătorit Ziua Drapelului Național

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : istorie, drapel
 

Românii au sărbătorit astăzi, Ziua Drapelului Național! Evenimentul a fost marcat în Capitală, printr-o festivitate organizată în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național, de către reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului București. Ceremonia a început cu primirea în piață a drapelului, moment urmat de binecuvântarea dată de un preot militar și de ridicarea drapelului pe catarg, în acordurile imnului național al României, interpretat de Muzica Reprezentativă a MApN.

COSMINA STOIAN, reporter

"Astăzi se împlinesc 171 de ani de când guvernul revoluționar a emis, pe 26 iunie 1848, decretul prin care tricolorul devenea steag național, simbol al mândriei, onoarei și demnității naționale. Culorile tricolorului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde înca din vremea lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul."

Ziua Drapelului Național a fost marcată de autoritățile publice din mai multe orașe din țară, prin organizarea unor programe și manifestări educative, precum și prin ceremonii militare specifice. La Bistrița, Ziua Drapelului Național a fost marcată printr-un eveniment unic în România: o paradă a 24 de steaguri istorice, din secolul I î. Hr. și până în zilele noastre, care au fost purtate de 48 de tineri îmbrăcați în costume populare. Bistrițenii au putut admira stindardul dacilor – Draco, Steagul lui Ștefan cel Mare - cel mai vechi steag care se păstrează în România, steagul de luptă al domnitorilor Șerban Cantacuzino și Alexandru Ghica și al lui Tudor Vladimirescu.

"Reprezintă trei culori, practic ce sunt eu, fiecare e propriul lui drapel, reprezinți propriul steag."

"Drapelul reprezintă pentru mine naționalismul, dragostea de țară și să facem ceva să prosperăm puțin."

"Ce înseamnă drapelul pentru dumneavoastră? O cinste a noastră, trebuie să îl respectăm, să îl păstrăm cu bună știință! Pentru mine, acest steag al României este o cinste și o onoare, pe unde îl văd îl admir."

Documentele istorice atestă faptul că, drapelul românesc avea în trecut, cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară, galbenul în mijloc și albastrul la bază. De asemenea, proporția culorilor nu a fost aceeași cu cea de acum. Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX. Astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: albastrul reprezentând libertatea, galbenul-dreptatea, iar roșul-frăția.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Muzeul de Istorie Naturală din Iași a intrat în renovare. Elefantul Gaba rămâne în șantier ( 28 Iunie 2019 )

    Muzeul de Istorie Naturală đin Iași a intrat într-un amplu proces de reabilitare, după șase ani de când a fost închis. Exponatele au fost mutate, cu excepția elefantului indian Gaba, cel mai impresionant obiect din patrimoniul muzeului.

  • 100 de ani de România ( 1 Decembrie 2018 )

    Marea paradă militară de la Arcul de Triumf a fost transmisă integral, de Național 24 PLUS, prin amabilitatea TVR. La ediția specială moderată de Denis Ciulinaru, invitați în platou au fost analistul militar, general (r)...

  • Ziua Drapelului Național ( 26 Iunie 2018 )

    România sărbătorește astăzi Ziua Drapelului Național! Tricolorul este simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn, după cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

  • Regele Mihai, în istorie ( 16 Decembrie 2017 )

    Mihai I a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand. Avea doar șase ani. Tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Copil fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite...

  • Un fost profesor de istorie din București, dispărut fără urmă ( 10 Iunie 2014 )

    Fost profesor de istorie din București, dispărut fără urmă, de cinci zile! Tânărul, care locuiește cu părinții, a plecat de acasă, vineri dimineață, spre locul de muncă, și, de atunci, nimeni nu l-a mai văzut. Părinții spun că fiul lor nu a fi plecat niciodată de acasă fără să îi anunțe. Fost profesor de istorie și masterand în științe politice, Bogdan Anghel era voluntar la un ONG care militează împotriva exploatării...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2