Date companie
 
 
 
 

Românii din Serbia în situație dramatică, după potopul care s-a abătut peste ei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Septembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sinistrati, ploi, serbia, alimente, locuinte, autoritati, apa, torentiale, viituri, dunarea, sarbe, pompe, grabovica, kladovo, negotin
 

Situație dramatică, pentru românii din Serbia! Cinci sate sunt în continuare izolate, după ce două poduri care traversează Dunărea între Kladovo și Negotin s-au rupt. Chiar și acum, în unele zone apa ajunge până la acoperișurile caselor. Oamenii, care sunt disperați, au nevoie urgentă de alimente. De o săptămână, dorm prin școli sau la rude. La ei se poate ajunge doar cu bărcile.

AMBIANȚĂ "- Necaz mare! - Unde aveți apă? - Tot! Purceaua a fătat, a făcut cinci purcei și numai unul e viu. "

Sute de locuințe au fost inundate, după viiturile de săptămâna trecută. Potopul a afectat cel mai grav localitatea Grabovica, aflată la aproximativ 20 de kilometri de granița cu România. Aici, 150 de case sunt încă sub ape, animalele din gospodării au murit toate, iar oamenii dorm pe unde apucă.

VOX "Până la mine acasă nu pot să ajung. Cu cizmele în sobă, apă până colea. "

Apele s-au revărsat după ce pompele care evacuează în Dunăre apa din barajul din apropierea localității s-au stricat.

VOX "A venit o apă mare! Bine că a venit ziua, că, dacă era noaptea, era multă lume înecată. Au rămas oameni fără nimic!"

La Grabovica trăiesc peste 500 de români, majoritatea vârstnici. Ei primesc ajutor de la primărie, dar produsele sunt insuficiente. Autoritățile au împărțit sinistraților câte un litru de apă, o pâine și o conservă la două persoane.

VOX " Am rămas fără nimic! Atât de repede a venit, că am vrut să scoatem ceva, dar n-am putut."

Autoritățile sârbe se plâng că nu au mijloace suficiente să scoată apa din gospodăriile inundate.

STEVAN TODOROVIC, primar, comuna Grabovica "Ne trebuie pompe, pompe mari, să tragă apa asta din sat. Ne trebuie apă, medicamente! Este izolat satul."

Oamenii nu mai speră decât ca apele să se retragă și să-și poată recupera ce a mai rămas din locuințele lor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • În iulie, temperaturi caniculare și disconfort termic ( 29 Iunie 2020 )

  Val de căldură în iulie, avertizează meteorologii! Mercurul din termometre se va apropia de 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, mai ales în zonele de câmpie.

 • Viiturile au făcut prăpăd, în câteva județe din țară ( 26 Iunie 2020 )

  Defileul Jiului a fost închis, în cursul dimineții, din cauza viiturilor care au adus cu sine aluviuni, bucăți de stâncă și trunchiuri de arbori! În cursul dimineții, C.N.A.I.R. și Poliția Rutieră au dispus închiderea...

 • Viiturile au făcut victime, ploile torențiale și inundațiile continuă ( 23 Iunie 2020 )

  Un bărbat de 56 de ani a fost găsit, în această dimineață, fără suflare, în apa unui pârâu din județul Bihor. Tragedia s-a produs în satul Săliște de Vașcău. Omul, care a fost văzută ultima oară lângă pârâul...

 • Urmările ploilor torențiale și avertizarea meteorologilor ( 17 Iunie 2020 )

  Ploile torențiale din ultimele 48 de ore au provocat uinundarea unor străzi și pasaje rutiere din București și județul Ilfov. Cele mai mari probleme au fost la pasaju de pe Șoseaua București-Târgoviște, unde nu s-a mai putut circula.

 • 140 de locuințe și peste 200 de curți și anexe, inundate ( 16 Iunie 2020 )

  Dezastru provocat de ploile abundente, în majoritatea județelor din țară! 140 de locuințe, peste 200 de curți și anexe gospodărești, opt instituții publice și 21 de străzi din 20 de județe au fost grav afectate de ploile torențiale din ultimele 24 de ore.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2