Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Rusaliilor, obiceiuri și superstiții

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Mai 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, biserica, sarbatoare, dans, procesiune, obiceiuri, rusalii, Calus, superstitii, iele, zane
 

A doua zi de Rusalii, sărbătorită la biserică, la iarbă verde ori în stațiunile de la munte și de la mare! În tradiția populară, Rusaliile reprezintă o perioadă marcată de obiceiuri și superstiții. La sate, oamenii se tem de grindină, ploile torențiale și vârtejurile iscate de rusalii, numite și iele, zâne, șoimane, împărătesele văzduhului, ursitoare. Sunt considerate nemiloase și, pentru a le îmbuna, oamenii respectă cu sfințenie zilele de Rusalii și tradițiile privind această sărbătoare. De Rusalii, credincioșii merg la biserică și participă la procesiuni religioase. Sute de pelerini din toată țara s-au adunat, duminică, la Cluj-Napoca, pentru a participa la procesiunea de Rusalii, organizată de mitropolitul Andrei Andreicuț. Procesiunea și slujba de Rusalii continuă o veche tradiție din Ardeal, care are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului.

VOX "Este o sărbătoare specială, deosebită. Se vorbește de tradiție. Noi mergem în oraș, mai nou. Ne bucurăm că îi vedem prin oraș. Eu, de loc, sunt de pe Feleac."

VOX "Este o procesiune pentru bucurie, coborârea Duhului Sfânt, și e binevenită sărbătoarea asta."

În unele zone, toată săptămâna a patra de după Paști se numește Săptămâna Rusaliilor și este respectată ca atare. Conform tradiției populare, nu este bine ca în noaptea de Rusalii să fi, nici la răscruce de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munți și nici pe malul întunecat al apelor, deoarece poți surprinde dansul Ielelor și-ți pierzi mințile sau rămâi pocit. În vremuri străvechi, de Rusalii, bărbații purtau la brâu usturoi, frunze de tei, busuioc ori pelin, pentru a se proteja de iele. În satele românești, se păstrează tradiția ca în ziua de Rusalii să se ducă la biserică pentru sfințire crengi de tei, de paltin ori de nuc. Femeile le agață, apoi, la streașina caselor și a icoane, pentru a apăra casa și familia de rele. De asemenea, în unele locuri se pune usturoi la pragul casei, pentru a împiedica răul. O altă protecție este ”dansul călușarilor”.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Se crede că acest dans ritual poate să preveni relele provocate de zânele văzduhului, dar are și efect vindecător asupra celor loviți de acestea. Cu o lună înainte de Rusalii, se adună cei mai buni dansatori din sat și formează o ceată de 13 călușari. Ei se leagă cu jurământ că vor juca "Călușul". Omul lovit de iele se întinde la pământ, iar călușarii încep dansul. La un moment dat, fiecare călușar sare peste cel bolnav, iar la sfârșit, i se șoptește la ureche o urare de sănătate.”

Se spune că, pe lângă dansul călușului, sunt puține leacuri pentru vindecarea celor atinși de zâne. Sunt știute doar sita-ielelor, avrămeasa, odoleanul, cristineasa, leușteanul-ielelor, mărarul-ielelor, leușteanul-de-grădină, pelinul și usturoiul.
« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Accident mortal, pe un drum din județul Cluj ( 2 Decembrie 2019 )

  Tragedie pe DN 75 în județul Cluj, între localitățile Mihai Viteazul și Cornești! Doi oameni au murit, iar unul a suferit leziuni grave, după impactul dintre o mașină și un camion. Tragedia s-a produs în momentul în care camionul...

 • Campioane la Show Dance, în Bihor ( 23 Noiembrie 2019 )

  Bihorencele, campioane la Show Dance, sportul care îmbină mișcările dansului contemporan cu elemente din gimnastică! Componentele Clubului Tdance din localitatea bihoreană Beiuș, obțin medalie după medalie, la competițiile naționale, europene și internaționale la care participă. Sub comanda fostei gimnaste Teodora Liber, zeci de fete de toate vârstele, pornind de la cele din învățământul preșcolar și ajungând chiar până la cel gimnazial, fac performanță la nivel înalt și își dedică timpul liber orelor de antrenament.

 • A început postul Crăciunului ( 15 Noiembrie 2019 )

  A început postul Crăciunului! Al doilea ca asprime după postul Paștelui, postul Crăciunului a fost rânduit de Biserica creștină pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului.

 • Pelerinaj de Sfânta Parascheva ( 13 Octombrie 2019 )

  Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini. 

 • Focar de febră Q, la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca ( 12 Septembrie 2019 )

  13 studenți și angajați ai Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost diagnosticați cu febră Q, o boală care se ia de la animale și nu se transmite de la om la om.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2