Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iunie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, rusalii
 

La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

preot prof. GRIGORE MAZILESCU, preot parohia Costeasca

"De aceea Sfântul Apostol Petru a ieșit în fața mulțimilor, deși unde era fricos și se lepădase de 3 ori de Mântuitorul, iată-l de data aceasta cu curaj iese în fața mulțimilor și le vorbește despre Mesia Cel Care a fost răstignit, a înviat, S-a arătat oamenilor, a petrecut cu ei, a mâncat, a vorbit timp de 40 de zile, iar după 10 zile de la Înălțare, S-a pogorât în chip de limbi de foc prin Duhul Sfânt trimis de El."

Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, fiind celebrată încă de pe vremea apostolilor. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh când se face prilej pentru aducerea aminte de “limbile de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste “limbi” sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așază la icoane și la uși. În popor se crede că frunzele și ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină și de duhurile cele rele. Această credință populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfințirea frunzelor cu aghiazmă, ele devenind astfel purtătoare de har. Luni după Rusalii se sărbătorește Sfânta Treime.


Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

  O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

 • Slujba de Rusalii, transmisă de Național 24 PLUS ( 8 Iunie 2020 )

  În prima zi de Rusalii, credința a intrat, din nou, în casele telespectatorilor, prin intermediul televiziunii Național 24 PLUS. O cale de susținere și întărire a sufletului în aceste vremuri marcate de nesiguranță...

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 • Pelerinaj de Sfânta Parascheva ( 13 Octombrie 2019 )

  Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2