Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sf. Ștefan

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Decembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, sfantul, obiceiuri, traditii, stefan
 

Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre, în anul 34, după ce a mărturisit că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu. Conform Noului Testament, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.  Ștefan înseamnă in greaca veche „coroană”, sau „cel încununat” Peste 400.000 de români poartă numele sfântului sau derivate ale acestuia. Ștefan, Ștefania, Ștefana, Fane, Fănel, Fanica, Făniță și Fana. În această zi, conform tradiției populare, se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice și sunt interzise deplasările în zonele montane și în locuri izolate care ne pun viața în pericol.

BIANCA ROTARU reporter ”Se spune că Sfântul Ștefan îi ajută pe cei bolnavi și pe cei ce se judecă de multă vreme. De asemenea, cei certați ar fi bine să se împace în această zi, ca să le meargă bine. Potrivit unei vechi tradiții, este bine ca fiecare creștin să aibă în casă o icoană cu chipul sfântului Ștefan, dar și să dăruiască o icoană a acestuia sau o candelă nouă, aprinsă.”  

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ștefan, care sunt unse cu miere și au formă rotundă, amintind de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

  La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

 • „Obiceiuri de Paște - atelierul de copii”, mâine, de la 10:30, la Favorit TV ( 30 Aprilie 2021 )

  Favorit TV a pregătit un adevărat festival de emisiuni, ce vor fi difuzate în perioada sărbătorilor pascale. În sâmbăta Paștelui, îndrăgita prezentatoare și interpretă de muzică populară, Raluca Diaconu...

 • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

  O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 • Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film despre tradițiile și obiceiurile lăsate moștenire de sași. ( 25 Ianuarie 2020 )

  Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film spectaculos, drept ultimul peisaj medieval autentic al Europei! Scurtmetrajul lansat la mijlocul lunii ianuarie, în regia fotografului Mihai Moiceanu, prezintă, într-un mod inedit, tradițiile...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2