Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sf. Ștefan

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Decembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, sfantul, obiceiuri, traditii, stefan
 

Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre, în anul 34, după ce a mărturisit că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu. Conform Noului Testament, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.  Ștefan înseamnă in greaca veche „coroană”, sau „cel încununat” Peste 400.000 de români poartă numele sfântului sau derivate ale acestuia. Ștefan, Ștefania, Ștefana, Fane, Fănel, Fanica, Făniță și Fana. În această zi, conform tradiției populare, se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice și sunt interzise deplasările în zonele montane și în locuri izolate care ne pun viața în pericol.

BIANCA ROTARU reporter ”Se spune că Sfântul Ștefan îi ajută pe cei bolnavi și pe cei ce se judecă de multă vreme. De asemenea, cei certați ar fi bine să se împace în această zi, ca să le meargă bine. Potrivit unei vechi tradiții, este bine ca fiecare creștin să aibă în casă o icoană cu chipul sfântului Ștefan, dar și să dăruiască o icoană a acestuia sau o candelă nouă, aprinsă.”  

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ștefan, care sunt unse cu miere și au formă rotundă, amintind de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2