Mare sărbătoare creștină în pragul iernii! Credincioșii cinstesc, astăzi, intrarea Maicii Domnului în Biserică, ziua în care începe iarna. Tot astăzi, este prima dezlegare la pește din cele 11 din Postul Crăciunului. Sărbătoarea intrării Maicii Domnului în biserică mai este cunoscută în popor și ca Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Potrivit scrierilor sfinte, Sfinții Ioachim și Ana nu aveau copii și l-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți. Ei i-au făgăduit că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Când a venit copila pe lume, Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcuta lui Dumnezeu și, la vârsta de trei ani, au dus-o pe fiica lor la templu, unde a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, unde a stat până la vârsta de 15 ani. Împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei și Sânnicoara, Ovidenia formează, în perioada 13 noiembrie - 6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic. În noaptea de Ovidenie, în popor se spunea că se deschide cerul și vorbesc animalele. Este noaptea farmecelor și descântecelor de aflare a ursitei, dar și de observații și previziuni privind vremea. Din bătrâni se spune că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare și senin, vara va fi secetoasă. Daca vor fi nori, peste an vor fi epidemii, iar, de va ninge, va fi iarnă grea. Potrivit tradiției, astăzi, copiii pun crengi de măr în apă, ca să le folosească drept sorcove, de Anul Nou.
După momentele de reflecție și rugăciune, credincioșii așteaptă cu bucurie Învierea Domnului.
În mai multe zone din țară s-a instalat iarna în toată regula. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezirea. Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru acest sfârșit de săptămână o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, precipitații mixte și chiar viscol în zona montană înaltă.
Iarna s-a instalat în România. Țara noastra se confruntă cu un val de ninsori și de frig, care va menține temperaturile la cote foarte scăzute pe tot parcursul săptămânii.
La jumătatea lunii februarie, iarna își intră în drepturi, în România. Conform meteorologilor, ne așteaptă o perioadă cu ninsori, viscol și temperaturi foarte scăzute. Sâmbătă-dimineață, a intrat în vigoare un cod galben ninsori...
Un strat gros de zăpadă acoperă stațiunea Stâna de Vale din masivul Vlădeasa, județul Bihor, spre bucuria turiștilor de toate vârstele, care petrec sărbătorile de iarnă în acest loc de basm.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019