Date companie
 
 
 
 

Scandalul concursului pentru directori de școli ia amploare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Septembrie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : concurs, scoli, educatie, directori, metodologie
 

Concursul pentru posturile de directori bulversează învățământul preuniversitar chiar în timpul anului școlar. Schimbarea managerilor unităților de învățământ, cu o rapiditate uimitoare și o metodologie publicată cu doar o lună înainte de începerea concursului pentru ocuparea posturilor de directori, a generat reacții de nemulțumire în toate școlile din România.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Principala nemulțumire a directorilor este timpul scurt pe care îl au la dispoziție pentru a învăța, dar și bibliografia stufoasă. În acest timp, aceștia trebuie să își îndeplinească atribuțiile de manageri, dar și să își desfășoare în bune condiții orele la clasă."

Florentina Gașpar, directorul Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din București, i-a transmis o scrisoare publică ministrului Educației, Mircea Dumitru, în care îi explică acestuia, detaliat, că menținerea datelor de concurs prevăzute în metodologie este un abuz.

FLORENTINA GAȘPAR, director, Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" București "Este un examen care trebuie să se susțină, toată lumea este de acord cu acest lucru. Supărarea noastră a tuturor este că modul de organizare a acestui exmen și profesionalizarea funcției de director. Cea mai grea perioadă pentru un director și pentru un cadru didactic este începutul anului școlar."

Astfel, un director trebuie să-și îndeplinează atribuțiile de manager al instituției de învățământ, să predea la clasă și sa treacă prin procesul anevoios pe care îl reprezintă înscrierea pentru concurs.

FLORENTINA GAȘPAR, director, Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" București "Opinia publică spune da domnule, dar ești director de atâția ani de zile, ce îți mai trebuie să înveți? Păi, îmi trebuie să învăț, pentru că la acest examen nu îmi sunt evaluate cunoștințele de legislație pe care eu le aplic în calitatea mea de director, ci niște cunoștințe aflate în două cărți."

Sunt și voci care susțin că unul dintre motivele organizării concursului pentru ocuparea posturilor de directori este depolitizarea sistemului de învățământ.

FLORENTINA GAȘPAR, director, Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" București "Mi-aș dori foarte mult să scoatem politica care vine peste noi, deci politicul vine peste noi, nu noi ne ducem către politic și spun în cunoștință de cauză. Sunt consilier local PNL la al doilea mandat. Cred că mulți dintre colegii mei care au aflat asta sau află asta chiar în momentul de față dintre colegii mei din cancelarie. Nu am făcut decât politica școlii, încercând să ajut cât am putut de mult."

Săptămâna trecuta, Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educației prin care ar putea fi amânat acest concurs, până vara viitoare. O altă problemă pe care au sesizat-o cadrele didactice este că în cazul în care directorii se întorc pe normele lor unde sunt profesori titulari, suplinitorii vor rămâne fără post în mijlocul anului școlar.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Măsuri speciale, pentru Evaluarea Națională ( 14 Iunie 2020 )

  Elevii de clasa a VIII-a vor susține, începând de mâine, Evaluarea Națională. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun care impune aplicarea unor măsuri speciale în școli, în scopul...

 • Criza educației ( 6 Iunie 2020 )

  UNICEF avertizează că accesul inegal la învățământul de la distanță adâncește criza educației! Reprezentanții organizației susțin că 1,2 miliarde de elevi sunt în continuare afectați de închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID-19.

 • Măsuri speciale pentru examene, în școlile din Sectorul 4 ( 25 Mai 2020 )

  Măsuri speciale în școlile din Sectorul 4 al Capitalei, în vederea susținerii de către elevi a examenelor naționale, care încep săptămâna viitoare! Astfel, în toate cele 13 licee și 26 de școli gimnaziale de pe raza...

 • Potențialul tinerilor români, condiționat de educație și sănătate ( 12 Februarie 2020 )

  Cu educația și sănătatea de acum, un copil născut în România, în 2017, va avea, la 18 ani, o productivitate de doar 60% din potențial. Cel puțin așa rezultă din Indexul Capitalului Uman calculat de Banca Mondială, pe baza...

 • Școli și grădinițe închise din cauza gripei ( 21 Ianuarie 2020 )

  Școlile și grădinițele din București, afectate de creșterea numărului îmbolnăvirilor de gripă! În nouă școli și grădinițe au fost suspendate cursurile unor clase, pentru trei zile, începând de astăzi, în scopul prevenirii...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2