Date companie
 
 
 
 

Sectia maghiara de la UMF a fost blocata

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Mai 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : curtea de apel, maghiari, umf
 

Curtea de Apel Târgu Mures a decis sã suspende punerea în aplicare a Hotãrârii de Guvern prin care se înfiinta o linie de predare în limba maghiarã la Universitatea de Medicinã si farmacie din Tîrgu Mures. Magistratii au admis solicitarea formulatã de conducerea UMF. Premierul desemnat Victor Ponta a sustinut cã la UMF Târgu Mures nu a fost respectatã autonomia universitarã si cã va restabili legalitatea acolo. Ponta a evitat sã precizeze dacã va abroga Hotãrârea de Guvern privind Universitatea de Medicinã si Farmacie.

VICTOR PONTA, primul ministru desemnat: "Nu m-am razgandit, pentru ca decizia o pot lua abia marti daca luni primesc votul Parlamentului. Instanta a decis anularea Hotararii de Guvern... cu atat mai mult!"

Senatorul UDMR Verestoy Attila a anuntat cã liderii Uniunii vor continua sã negocieze cu guvernele care vor urma pânã când la Tîrgu Mures va exista o facultate în limba maghiarã.

VERESTOY ATTILA, senator UDMR: "Nu vreau sa fac eu calificative daca e corecta sau nu. (...) Pentru ca aceasta decizie a Curtii de Apel Mures este o suspendare pana cand se pronunta pe fond instanta. (....) Nu este nimic intamplator. (...) Juristii cu care ne-am consultat au fost de acord ca acea Hotarare de Guvern care s-a luat tardiv, in 6 luni de la intrarea legii in vigoare, este conform legii invatamantului. In situatia noua se decide politic."

Decizia luatã de judecãtori este executorie, dar poate fi atacatã cu recurs.

IOAN POP SABÃU, avocat: "In legatura cu procesul de astazi ne limitam la doua aspecte, (...) aceasta Hotarare de Guvern incalca legea pentru ca se refera la o facultate cu limba de predare in maghiara ceea ce inseamna infiintarea mai multor programe de studii care nu erau autorizate de ARACIS. (...) Am solicitat suspendarea ei pana la solutionarea pe fond a litigiului referitor la aceasta Hotarare de Guvern."

Hotãrârea de Guvern privind înfiintarea liniei maghiare de studii la UMF Târgu Mures a fost aprobatã la sfârsitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ a fost una dintre temele motiunii de cenzurã a USL în urma cãreia Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a cãzut.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Marș de solidaritate, pentru Cimitirul Valea Uzului ( 9 Iunie 2019 )

  Marș de solidaritate, în cazul cimitirului de la Valea Uzului! Peste 300 de români și maghiari au participat la o adunare de solidaritate interetnică româno-maghiară, sîmbătă după-amiază, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

 • Orele de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților, reglementate prin OUG ( 28 Septembrie 2018 )

  Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților! Valentin Popa a demisionat din funcția de ministrul Educației din cauza refuzului asumării acestei OUG.

 • Rezoluția privind autonomia Ținutului Secuiesc, inacceptabilă ( 9 Ianuarie 2018 )

  Reacții categorice, după ce trei formațiuni politice maghiare au semnat o declarație comună prin care cer autonomia Ținutului Secuiesc! Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că autonomia teritorială pentru Ținutul Secuiesc...

 • Fără autonomie pe criterii etnice ( 18 Iulie 2017 )

  Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit! Afirmația tranșantă îi aparține președintelui Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Harghita și Covasna. Șeful statului a participat la o dezbatere alături de reprezentanții administrației publice locale din cele două județe. La eveniment, după imnul României, a fost cântat imnul Ținutului Secuiesc.

 • Turiști maghiari blocați în munți, în județul Alba ( 19 Iulie 2015 )

  Misiune de salvare dificilă, în județul Alba! Doi turiști maghiari au urcat pe stâncile din Munții Piatra Secuiului, fără să țină cont că s-au aventurat în afara traseului marcat. Abia când au ajuns în vârful muntelui, și-au dat seama că nu mai pot coborî de pe stâncile abrupte. Cei doi bărbați, în vârstă de 45 de ani fiecare, se aflau într-o zonă abruptă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2