Date companie
 
 
 
 

Seismografele din Vrancea au rămas fără cerneală

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Martie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vrancea, seism, Japonia, seismometru, unde de soc
 

Dotările moderne ale stațiilor seismice din zona Vrâncioaia au permis înregistrarea cutremurului din Japonia, inclusiv a undelor de șoc care au străbătut tot globul. Mai mult, din cauza intensității și duratei acestuia, capsula de cerneală a Observatorului Seismic de la Vrîncioaia s-a terminat. În mod normal, un tub de cerneală marcantă necesară la înregistrarea intensității seismice se consumă în aproximativ o lună.

AMBIANÞÃ: "Uitati, s-a consumat toatã cerneala ieri la cutremur."

 IOANA HÎRNEA, Stația Seismică Ploștin
 "Avem amplasati senzori seismici, dar si magnetici si de infrasunete, iar acestia preiau semnalul. Îl transmit în seismometre, iar acestea amplificã semnalul de câteva zeci de ori si îl transpun pe suport digital."

Unii dintre localnicii din cea mai intensă zonă seismică din România cred că Observatorul Seismologic din comună îi protejează, alții spun că doar divinitatea decide.

VOX: "Doamne fereste! Ce s-a întâmplat acolo e de plâns."

VOX: "- Vã simtiti mai în sigurantã cu statia seismicã aici? - E, nu ne simtim. Cã doar stim ce rol are statia, înregistreazã doar cutremurele, nu cã putem sã fim... - Vã e fricã de cutremur? - Normal, normal."

Potrivit oficialilor niponi, numărul deceselor provocate de seimul din Japonia ar putea depăși 10.000 numai în prefectura Miyagi.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Un veteran din Bordești, județul Vrancea, ajuns la vârsta centenarului ( 3 Mai 2019 )

  Centenarul veteranului, într-o localitate din județul Vrancea! De ziua veteranilor l-am cunoscut pe ultimul veteran de război din Bordești. Este vorba de sublocotenentul în retragere Avram Toader Constantin. Nea Costică, așa cum...

 • Patronul unei case de schimb valutar, executat în stil mafiot ( 23 Februarie 2019 )

  Execuție în stil mafiot, în județul Vrancea! Patronul unei case de schimb valutar a fost găsit împușcat în mașina sa, la marginea unui drum județean din Vrancea, la câțiva kilometri de locuința lui din Slobozia Ciorăști.

 • Bilanț tragic după simulare ( 17 Octombrie 2018 )

  Ultimul bilanț al exercițiului Seism 2018 arată că cel puțin 4.587 persoane și-au pierdut viața, iar 8.585 au fost rănite. 50.000 persoane au rămas fără locuințe, dintre acestea, 11.200 fiind în prezent adăpostite în taberele amenajate de autorități la Arena Națională și în localitățile Afumați și Voluntari din județul Ilfov.

 • Exercițiul ”Seism 2018”, în desfășurare ( 15 Octombrie 2018 )

  Exercițiul național "Seism 2018" este în plină desfășurare! Potrivit scenariului, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur care a durat 57 de secunde, la o adâncime de 140 de kilometri, cu magnitudinea de 7,5 grade...

 • Exercițiu național de răspuns la producerea unui seism ( 13 Octombrie 2018 )

  Un exercițiu național intitulat "Seism 2018" a avut loc astăzi! Scenariul acestuia presupune că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Exercițiul vizează punerea în aplicare a Concepției naționale de răspuns post-seism.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2