Date companie
 
 
 
 

Simpozion Ageing Well și Brain-Aging, în Capitală

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : proiect, fonduri, europene, fundatia, simpozion, ana, memorie, boli, imbatranire, bine, spiru, ageing, well, brain, aging, aslan, luiza, sanatoasa
 

Oricât de mult ne-am dori, nu există miracole care să ne facă veșnic tineri! Oamenii de știință din lumea medicală fac, însă, eforturi pentru implementarea principiului privind o îmbătrânire activă și sănătoasă. Un proiect multinațional, finanțat din fonduri europene, care reunește specialiști din 11 țări, își propune pregătirea medicilor români pentru o astfel de abordare. La simpozionul intitulat Ageing Well, care s-ar traduce prin "să îmbătrânim bine", organizat, vineri, în București, de Fundația Ana Aslan Internațional, s-au reunit partenerii în proiect. Au fost prezentate studii științifice și rezultate ale cercetărilor privind soluțiile pentru o îmbătrânire sănătoasă. Potrivit președintei Fundației Ana Aslan Internațional, profesor universitar doctor Luiza Spiru, inițiatoarea rețelei tematice "AgeingWell", secretul stă în cunoașterea stării de sănătate și în urmarea rapidă a tratamentului specific fiecăruia.
 
LUIZA SPIRU, președinte, Fundația Ana Aslan Internațional "De foarte multe ori suntem mai bătrâni în organe țintă, decât vârsta din buletinul nostru, dar acest lucru înseamnă știință, înseamnă să faci toate aceste lucruri la momentul potrivit, atunci când sesizezi primele semne discrete, înainte de boală."

NINA MARIA DIACONESCU, medic specialist, medicină internă "Mi se pare normal și corect, cu experiența pe care o avem, să facem parte din această rețea, pentru că dacă nu ne facem cunoscuți, nu ne facem interesați de ceea ce înseamnă domeniul de îmbătrânire activă, să știți că lucrurile nu vor fi în favoarea noastră."

În cadrul simpozionului au fost prezentate și rezultatele proiectului european Brain Aging, care s-a ocupat de studiul îmbătrânirii cerebrale și de o abordare corectă a fenomenului. La această secțiune au participat zeci de specialiști din șase domenii de sănătate, printre care și geriatrie. În urma rezultatelor, s-a ajuns la concluzia că este necesară o nouă abordare în domeniu. Medicii trebuie să învețe cum să prevină, să prevadă și să susțină un diagnostic, astfel încât riscurile bolii să fie eliminate. Potrivit specialiștilor, stresul cotidian, dar și alte cauze au dus la scăderea vârstei de manifestare a bolilor de memorie.

LUIZA SPIRU, președinte, Fundația Ana Aslan Internațional "De cele mai multe ori, îmbătrânește precoce în plan cerebral. Ori, primele semne apar cu 15-20 de ani înainte să apară semnele clinice și cele recogniscibile la nivel de biomarkeri."

MONA ANDREEA BLACIOTI, psiholog, Fundația Ana Aslan Internațional "Face ravagii efectiv, apare foarte devreme, adică la 45-50 de ani, și, atunci, e foarte bine, din vreme să depistăm aceste boli de memorie și să se inițieze un tratament cât mai rapid."

PAULIAN SIMA, consilier, Ministerul Muncii "Din statistică, reiese că aproximativ 34 la sută din persoanele cu handicap sunt persoane care au depășit vârsta de pensie, deci sunt considerate persoane vârstnice."

Potrivit unui studiu realizat de Fundația Ana Aslan, 30% din medicii din sistemul sanitar românesc au nevoie de supraspecializare în domeniul îmbătrânirii cerebrale. Asta, în contextul în care 10 la sută din populația vârstnică din România este afectată de boli de memorie.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2