Date companie
 
 
 
 

Sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului, SUMAL 2.0, la bilanț

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 August 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : conferinta Minister Mediu
 

Jaful din zonele împădurite, greu de evaluat, dar controlat! Cel puțin așa susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, care a declarat că este imposibil de precizat ”cât se mai fură din păduri”, arătând că se poate vorbi, însă, despre cantitățile de material lemnos și de camioanele confiscate, alături de amenzile aplicate. În viziunea ministrului, o pârghie importantă de control în acest domeniu este sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului, SUMAL 2.0, care a generat peste 2,2 milioane de avize de transport, în șase luni de când a devenit operațional. În sistem sunt înregistrați peste 64.000 de utilizatori.

TÁNCZOS BARNA, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ”Zi de zi se emit mai multe documente de însoțire, mai multe avize de transport și am ajuns la 12.600 de avize pe zi, media zilnică, de la o cifră mai mică, pe anul 2020. Față de anul 2000 creșterile sunt clare.”

Tánczos Barna a mai subliniat că au fost înregistrate peste 3.400 de suspiciuni cu privire la transportul de material lemnos. Dintre acestea, au fost verificate circa 750, fiind confirmate ca fraude 123. El a mai precizat că polițiștii au efectuat peste 20.000 de controale în domeniul silvic și au aplicat amenzi de aproximativ 12 milioane de lei. Declarațiile ministrului Mediului privind eficiența sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului, SUMAL 2.0, sunt contestate, însă, de de organizația nonguvernamentală Agent Green. Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții organizației susțin că informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0 sunt incomplete, hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0 sunt, de asemenea, incomplete sau lipsesc, iar traseul parcurs în timpul transportului, disponibil public după finalizare, nu este la vedere pentru toate tipurile de transport si că dispare după 72 de ore.Sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului, SUMAL 2.0, la bilanț

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2