Date companie
 
 
 
 

„Sunt nebuni românii ăștia!”, volumul franțuzoaicei Christine Colonna-Césari îndrăgostite de România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Decembrie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ilie, romani, sportiv, dobre, comentator, nebuni, christine, colonna, eldorado, fous, roumains
 

„Sunt nebuni românii ăștia!”! Este percepția admirativă a scriitoarei franțuzoaice Christine Colonna-Césari, care a ajuns să îndrăgească atât de mult România, încât a părăsit Parisul pentru a se stabili definitiv la București. Mai mult, ea a scris și un volum intitulat „Ils sont fous ces Roumains!” L'Eldorado roumain, în traducere „Sunt nebuni românii ăștia!” Eldorado românesc, în care cititorul român poate descoperi cu uimire lucruri neștiute ori inedite despre cultura noastră, despre oameni și locuri de la noi.

CHRISTINE COLONNA-CÉSARI, scriitoare „Cunosc de mult timp cultura românească și mă enerva să văd clișeele din spiritul francezilor, chiar la prietenii mei, care nu își dădeau seama de câte lucruri bune putem găsi aici, lucruri frumoase, pozitive pe care nu le găsim în Franța. Așa că, ultima oară când am venit din Franța, mi-am spus că trebuie să scriu această carte pentru a oferi tot ce știu despre această cultură. Este o carte unde există multe reflecții personale, o privire a unei franțuzoaice asupra culturii românești, asupra românilor și a vieții de aici.”

Printre personalitățile din România care au impresionat-o pe Christine se numărăr și celebrul comentator sportiv Ilie Dobre, la ora actuală colaborator al postului de radio National FM.

CHRISTINE COLONNA-CÉSARI, scriitoare „Apoi, există cam 30 de reportaje despre oameni care fac lucruri excepționale, care cred că trebuie să fie cunoscuți, printre care Ilie Dobre, primul pe care l-am intervievat în România. Momentan, cartea e doar în franceză, dar sper sa fie tradusă și în română.”

ILIE DOBRE, comentator sportiv Național FM și scriitor „Am întrebat-o pe autoare Christine Colonna de ce a apelat la mine și mi-a spus că a fost impresionată când a auzit la posturile de televiziune din Franța despre performanțele mele. Reliefează acolo faptul că am izbutit de-a lungul carierei la Radio România, să am 10 recorduri mondiale, este o performanță unică în istoria presei mondiale și asta mă bucură pentru că este o recunoștință pentru mine, pentru faptul că las ceva pentru presa din România. Indiferent că am fost la radio, nu contează asta, dar contează performanțele care într-adevăr fac cinste presei din România și îndeosebi României. Este o carte care este într-adevăr de excepție și îi adresez felicitări autoarei pentru această carte și pentru că prin scrierea acestei cărți se referă la valorile cu totul deosebite ale României.”

Îndrăgostită de România, Christine Colonna-Césari și-a cumpărat, în urmă cu doi ani, un apartament în București. Parizianca devenită bucureșteancă spune că aici se simte „acasă”. Christine este specializată în yoga prenatal, dar la bază este scriitoare. În Franța, a publicat mai multe cărți de succes. Volumul „La grossesse du Père”, în traducere „Sarcina tatălui”, publicat în 1989, a făcut furori în Franța. În 2014 a și-a înființat propria editură, Piatnitsa, unde a publicat mai multe cărți pentru copii. ”Anda la louve et le secret du Mont Omul”, tradusă și în limba română, a primit, în 2013, premiul Panait Istrati la Șalonul Cărții de la Paris.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • 129.000 de români reveniți din străinătate, înregistrați ca șomeri ( 3 Iunie 2021 )

  Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...

 • Ilie Dobre și noua sa operă de colecție ( 13 Septembrie 2020 )

  Și-a dedicat viața marilor lui pasiuni: radioul, sportul și scrisul. Este vorba de Ilie Dobre, comentator sportiv de radio, jurnalist și scriitor, un nume răsunător în România, omul care a stabilit 10 recorduri mondiale omologate de World Record Academy și care, în 2014, a primit premiul „Omul Anului” în media, pentru promovarea sportului, a valorilor morale, a fair play-ului și a valorilor sociale în sport.

 • Prințul Charles, mesaj de Paște pentru români ( 19 Aprilie 2020 )

  Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.

 • Oferta de materiale de protecție, mult sub cerere ( 13 Aprilie 2020 )

  Aproape 1 din 2 români nu găsește să cumpere materiale de protecție. Cel puțin așa rezultăr dintr-un sondaj realizat de IRES, în perioada 7 - 8 aprilie, privind percepțiile și comportamentul românilor în timpul crizei...

 • Mai mulți români au ieșit și în aceste zile la grătar ( 29 Martie 2020 )

  În plină pandemie, românii nu renunță în totalitate la obiceiurile lor! Creșterea alarmantă a numărului de pacienți infectați duce țara noastră din ce în ce mai aproape de Scenariul 4 prevăzut de autorități, însă există situații în care teribilismul și inconștiența unor români pot avea repercusiuni grave.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2