Date companie
 
 
 
 

Taragotistul Pera Bulz, distins de UNESCO cu titlul de ”Tezaur Uman Viu”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bulz, tezaur, jos, uman, viu, vata, pera, taragotist, unesco
 

Distincție rară, pentru un taragotist hunedorean! UNESCO l-a recunoscut oficial drept păstrător al tradițiilor și i-a acordat titlul de „Tezaur Uman Viu”. Este vorba de Pera Bulz, singurul hunedorean dintre cei 30 de români care se pot lăuda cu o asemenea distincție. Pera Bulz, taragotistul din Vața de Jos, vestit pentru talentul său încă din tinerețe, a colindat prin toată lumea și a cântat pentru toți, de la oameni de rând, la șefi de stat și de guvern. Taragotistul are, acum, 68 de ani și spune că toatã viața a iubit muzica și folclorul autentic. Taragotul său, confecționat în urmă cu două secole, este o moștenire de familie, pentru că, de-a lungul timpului, în familia sa a existat întotdeauna un taragotist. Pera Bulz spune că s-a născut în aceeași casă cu părintele Arsenie Boca, care îi era unchi.

PERA BULZ, taragotist "Am rãmas și eu surprins, dar m-am gândit, cred, cã o merit, cã toată viața mea am dedicat-o muzicii și folclorului. Am dus melodiile peste hotarele țãrii și am zis: ”Mã, poate e binemeritatã!”."

Taragotistul Pera Bulz spune că se inspiră din natură, atunci când își compune melodiile.

PERA BULZ, taragotist "Eu stau de multe ori lângã pârâu și ascult cum curge apa și, atunci, îmi vine și cânt, sã merg pe linia melodiei, sã merg pe linia apei, cã acolo se întâmplã multe chestii."

Pe lângă muzică, taragotistul din Vața de Jos mai are două pasiuni: tractoarele și animalele! Marea lui bucurie este, însă, aceea că fiul său va transmite mai departe melodiile sale și folclorul autentic din zonă. Programul „Tezaure Umane Vii” este o inițiativă UNESCO și urmărește recunoașterea la nivel național, inclusiv de către comunitatea științifică, a calităților unor persoane, considerate creatoare și transmițătoare de elemente ale patrimoniului cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate. Inițiativa elaborării programului aparține Republicii Coreea. În prezent, programul se desfășoară și în Japonia, Franța, Republica Cehă și Ungaria. În România, se aplică din anul 2009. Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal și netransmisibil și se acordă de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. În fiecare an, sunt acordate maximum cinci astfel de titluri, care au caracter onorific. Până acum, 30 de români au fost desemnați „Tezaure Umane Vii”.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Protest Greenpeace pentru Roșia Montană, în Piața Victoriei ( 7 Iulie 2021 )

    Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.

  • Potențialul tinerilor români, condiționat de educație și sănătate ( 12 Februarie 2020 )

    Cu educația și sănătatea de acum, un copil născut în România, în 2017, va avea, la 18 ani, o productivitate de doar 60% din potențial. Cel puțin așa rezultă din Indexul Capitalului Uman calculat de Banca Mondială, pe baza...

  • Celebrul taragotist Dumitru Fărcaș s-a stins din viață ( 7 August 2018 )

    Doliu în folclorul românesc! Renumitul taragotist Dumitru Fărcaș a murit la vârsta de 80 de ani. Dumitru Fărcaș era internat într-un spital din Cluj-Napoca, după ce suferise un infarct. Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaș...

  • Competiție internațională de golf, la Pianu de Jos ( 10 Iunie 2018 )

    Golful câștigă teren în România! Clubul de golf Paul Tomiță și-a deschis porțile, în acest weekend, pentru primul eveniment din seria, PRO–AM Golf for Everyone, organizat de Asociația Golferilor Profesioniști la Pianu de Jos, în județul Alba.

  • Mărțișorul, vestitorul primăverii ( 1 Martie 2018 )

    1 Martie, prima zi de primăvară, vestită de mărțișor! Simbol al trecerii de la iarnă la primăvară și al înnoirii, reprezentat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, căruia i-au fost adăugate ulterior alte ornamente, mărțișorul...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2