Date companie
 
 
 
 

Tezaur dacic furat, reîntors în țară

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Iulie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : germania, tezaur
 

Tezaur dacic valoros, recuperat din Germania. Este vorba despre 18 bijuterii dacice datate din secolul I înainte de Hristos. Podoabele au fost furate din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia si trimise la Munchen pentru a fi vândute la licitatie. După ce a dat de urma lor în Germania, statul român a plătit pentru recuperare 43.000 de lei.

ERNEST OBERLÄNDER-TÂRNOVEANU, director, Muzeul Național de Istorie a României: ”Este cel mai frumos tezaur dacic, sunt niște podoabe de o frumusețe deosebită începtnd cu torfer de un mare rafinament și terminând cu falele decorate cu imaginea unei zeități care este elementul dacic al zeului vinului și vegetatiei din mitologia greacă, Dionisos."

Bijuteriile au fost descoperite la o casă de licitație din Munchen. Ele fuseseră furate din România și duse în Germania pentru a fi valorificate. Autoritățile recunosc că siturile arheologice nu sunt păzite foarte bine.

BOGDAN LICU, prim-adjunct al Procurorului General: "Consider că nici în momentul de față siturile arhelogice nu sunt păzite așa cum ar trebui ... și atunci a permis mai multor grupuri de indivizi să scotocească prin zonele în care se presupune ca sunt astfel de comori, să le găsească și să le valorifice."

Ministrul Culturii a declarat că este familiarizat cu problema securității din zona siturilor arheologice și că are în plan soluții pentru rezolvarea acestora.

IONUȚ VULPESCU, ministrul Culturii: "În toamnă o sa promovez un proiect de lege rezervat cetăților dacice din munții Orăștie astfel încât să protejăm și mai bine aceasta zonă importantă pentru istoria națională."

Bucureștenii care vor să admire tezaurul au la dispoziție doar o săptămână pentru a vizita Muzeul Național de Istorie a României. Apoi exponatele vor fi preluate de specialiști pentru catalogare detaliată.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Polițistul din Târgu Jiu, în arest provizoriu ( 12 Ianuarie 2020 )

  Polițistul din Târgu Jiu, reținut pentru un dosar de furt în Germania, a fost plasat în arest provizoriu ăn țară, pentru 15 zile, până la traducerea mandatului european de arestare. Așa a decis Curtea de Apel Craiova.

 • Accident cu doi morți și cinci răniți, pe DN 7 ( 20 Iulie 2019 )

  Doi oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți într-un accident rutier deosebit de grav, produs, în această dimineață, pe Drumul Național 7, în zona localității Călimănești-Seaca din județul Vâlcea! Un autotren plin cu ciment...

 • Ouăle de Paște, mari consumatoare de energie solară ( 4 Aprilie 2018 )

  Vopsitul oălor, misiune îndelungată și costisitoare în România! Potrivit datelor publicate de grupul energetic E.ON, pentru a fierbe și vopsi ouăle de Paști, în țara noastră sunt necesare trei zile de energie solară, în timp ce în Germania...

 • Banii câștigați la muncă în Germania, investiți în colectarea laptelui, acasă, în Mehedinți ( 17 Iunie 2017 )

  Investiție în România, după 10 ani de muncă în străinătate! Un tânăr din Mehedinți a demarat o afacere de succes în satul natal, cu banii strânși în anii petrecuți la muncă, în Germania.

 • Femeie înjunghiată de fostul soț, la aeroportul din Sibiu ( 5 Mai 2016 )

  Scenă de groază, pe aeroportul din Sibiu! O femeie a fost înjunghiată în incinta aeroportului, chiar de fostul soț. Camelia are 46 de ani și lucrează ca asistentă medical în Germania. S-a întors acasă pentru a-și vedea fiica, însă la aeroport a avut o surpriză. Fostul soț, de care a divorțat acum doi ani, a așteptat-o cu un buchet de trandafiri și i-a cerut să se împace.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2