Date companie
 
 
 
 

Tezaur de monede din argint, descoperit de un craiovean

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Ianuarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : monede, argint, craiovean, muzeu, tezaur
 

O comoară din secolul al XVI-lea, de pe vremea lui Mihai Viteazul, a fost descoperită de un craiovean pe un câmp din localitatea doljeană Bulzești. Bărbatul a găsit nu mai puțin de 1.471 de monede de argint, într-un sac de pânză, îngropat în pământ. Întreg tezaurul cântărește aproape două kilograme.

DUMITRU BANȚA, căutător de metale "Prima monedă a fost găsită undeva la 15 cm, un aspru turcesc, care probabil fusese luat de plug de-a lungul timpului, iar restul monedelor, la o adâncime de circa 50 de metri, foarte împrăștiate. Probabil că fuseseră îngropate într-un material de piele sau textil, care le-a protejat destul de bine."

Cele mai multe dintre monede sunt turcești, însă printre ele se numără și unele care provin din Polonia, Lituania, Spania, Franța, Olanda sau Germania. Specialiștii spun că monedele au fost ascunse, cel mai probabil, în timpul vreunei bătălii.

RADU DUMITRESCU, arheolog "Probabil cã au fost îngropate, a avut loc o ciocnire armată și au fost îngropate în ideea ca vor fi recuperate ulterior. Probabil că cel care le deținea a fost ucis în timpul luptei și astfel au fost descoperite acum."

Bărbatul a predat monedele Muzeului Olteniei.

FLORIN RIDICHE, director, Muzeul Olteniei "- Pe ce loc este acest tezaur? - Pe locul doi, dar pe locul doi din punct de vedere cantitativ, dar din punct de vedere al pieselor descoperite pot să spun că este pe primul loc, pentru că nu se regăsesc piese din celalalt tezaur, pe care-l deține muzeul Olteniei."

Craioveanul spune că obișnuiește să caute metale. Mai mult, el și-a achiziționat și un detector, cu ajutorul căruia a și descoperit tezaurul. Până acum, nu a fost stabilită valoarea monedelor, însă după ce se va face evaluarea acestora, bărbatul va fi recompensat cu 30% din prețul lor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2