Date companie
 
 
 
 

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Banatul Montan

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Decembrie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : romani, traditii, ajun, Banat
 

Ajunul Nașterii Domnului este așteptat în fiecare an cu emoție de românii din toate regiunile. In satele din Banatul Montan s-au păstrat obiceiuri vechi de secole. Potrivit tradiției, in Ajunul Craciunului, oamenii se adună la rascruce de drumuri sau în fața bisericilor. Ca să se încalzească, dar si ca să alunge spiritele rele din sat, localnicii fac focuri în jurul cărora stau toata noaptea.

AMBIANȚĂ (foc mare si frumos)

Fiecare aduce de acasă câte un braț de lemne, paie sau crengi uscate, iar focul arde până în zori.

AMBIANȚĂ (cântă) "Mare bucurieeee a fooost…"

VOX preot: "Focurile în jurul carora se adunau pastorii sau ciobanii. Spune Sfânta traditie ca s-ar fi aratat îngerii Domnului sa-i anunte pe cei trei păstori că s-a născut fiul lui Dumnezeu."

VOX copil: "Sunt pentru alungarea spiritelor rele, care încurca Nasterea Mântuitorului."

Spre dimineață, cei mici se pregatească pentru pițărăi, cum li se spune colindătorilor din unele zone. Ei vor trece pe la casele oamenilor, pentru a le face urări.

VOX: "De când m-am nascut stiu, abia astept sa pregatesc pitaraii si copiii sa le fac betecuie si sa-i trimit în pițărăi."

În Ardeal, gospodarii îi cheamă pe micii colindători în curte si le aruncă un coș cu mere. În Maramureș. femeile fac un colac mai mare, împodobit cu figuri din aluat, care stă pe masă până la Boboteaza. În Moldova se zice că, în Ajun de Crăciun, fetele pun câte puțin din toate mâncărurile într-o farfurie, pe prispă, sub fereastră. Nimeni nu gustă din mâncare, pentru că noaptea vine ursitorul înfometat și, astfel, fecioarele îi văd chipul.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2