Date companie
 
 
 
 

Tradiții și obiceiuri, de Sf. Gheorghe

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Aprilie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vrancea, obiceiuri, traditii, fete, gheorghe, ciobani, salcie, crengi, usturoi
 

Sărbătoare în toată țara! Creștinii care poartă numele Sfântului Gheorghe își aniversează astăzi onomastica. Potrivit calendarului popular, această zi marchează începutul anului pastoral. Denumită popular Sângeorz, sărbătoarea este plină de semnificații și obiceiuri. De exemplu, în satele de munte din județul Vrancea, oamenii păstrează obiceiuri vechi de sute de ani. Ca semn de sărbătoare, în ziua Sfântului Gheorghe, ei pun crenguțe verzi de salcie la porțile caselor și la adăpostul animalelor.

AMBIANȚĂ  "Sfinte Gheorghe, Sfinte Gheorghe, să ne ferești de toate relele pe noi, pe animale."

VASILE DIACONU, crescator de animale "O punem pe aici pe la uși, la animale, la casă. Pentru că aici la noi să ne ferească Dumnezeu animalele, casa de boli, de fiare sălbatice, de vrăjitori. Așa e obieciul din moși strămoși, de la neamuri, de la părinții. dvs de unde ați învățat? De la tata, de la părinții mei și acum tineretul să practice asta meserie."

Tot de Sf. Gheorghe, se aleg ciobanii care vor lua în primire oile până la sărbătoarea de Sfântul Dumitru.

AMBIANȚĂ  "- Am și eu 50 de oi și, dacă merg la mata la oi, cât hotărâm de oaie? - Vii ca cioban? - Da, ca cioban. - Și vrei să-ți plătesc și oile după cum văd. - Dai și mata 10 milioane. - Nu! Scump mult!"

Fetele care vor să se căsătorească seamană usturoi, pe care îl păstrează până anul viitor și abia atunci îl mănâncă.

VOX "Să mănânce fetele să fie mai frumoase, mai deștepte și să aibă parte de un băiat frumos, inteligent, cu bani."

Duminică, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Potrivit datelor M.A.I., aproape 2,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sf. Gheorghe și de Florii.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2