Date companie
 
 
 
 

Viticultorii se plâng de recolta slabă și de prețurile mici la struguri

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Septembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : preturi, vrancea, recolta, struguri, urechesti, podgorii, viticultori
 

An slab pentru viticultori! Producția nu este nici măcar la jumătatea celei de anul trecut, dar, în mod surprinzător, prețul strugurilor a scăzut! Mulți cultivatori de viță de vie spun că riscă să nu își scoată nici măcar valoarea investiției. Este și cazul lui Marian Postovaru, care deține două hectare și jumătate de viță de vie la Urechești, în județul Vrancea. Omul a investit zeci de mii de lei în lucrări și tratamente, dar nu obține nici jumătate din cantitatea de struguri de anul trecut.

MARIAN POSTOVARU, viticultor "Prețurile sunt foarte proaste. Producția este sub jumătate față de anul trecut, când au fost prețuri de 1,70 lei, 1,80 lei. Anul acestea, prețul este sub 1,50 lei. Nici măcar nu știu dacă ne scoatem cheltuielile."

Viticultorul preferă să nu ducă strugurii la piață, din cauza intermediarilor care controlează prețul.

MARIAN POSTOVARU, viticultor "Să te duci la piață, înseamnă țigăneală cu tine. Îți dă în râs un leu, sub un leu. Problema este că s-a desființat tot ce a însemnat vinalcool. Au vândut tot la fier vechi. Aveam una, aici, la Urechești, dar și cablurile din pereți sunt scoase. Au rămas zidurile, acoperișurile și o mare de iarbă!"

Viticultorii au motive de nemulțumire, în schimb, cumpărătorii se bucură de prețul mic al strugurilor.

VOX "Am luat și cu un leu și 30 de bani, și cu un leu și 40 de bani. Am luat Fetească și încă un fel, mai acrișori. Prețul este acceptabil, ținând cont cât muncesc și oamenii ăștia și pe unde umblă și nici măcar nu îi găsesc."

Marian Postovaru nu are de gând sa renunțe la vie, chiar dacă iese în pierdere. Nu toată lumea gândește, însă, așa. Unii viticultori au abandonat deja culturile de viță de vie.

VOX "Ne vom trezi cu petece mari de vie nelucrată, vie desființată. Mai sunt câțiva care se zbat să poată întreține, dar o muncă în zadar să o faci, te saturi de ea!"

Cultivatorii mai spun că se simte nevoia investițiilor în defrișarea plantațiilor de viță de vie învechite și sădirea noilor butași, în înfințarea unor noi podgorii și în programe de valorificare a producțiilor. Viticultorii susțin că, din păcate, autoritățile nu par interesate să susțină acest domeniu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2